Köttbullar i mustig tomatsås
Härliga köttbullar som får gotta sig i en mustig tomatsås. Mustigheten i tomatsåsen kommer från en skvätt rött vin i såsen. Vill man inte använda rött vin kan man byta ut det mot matlagningsvin. En riktigt härlig rätt att njuta av precis när man själv vill.
Köttbullar i mustig tomatsås
Härliga köttbullar i en mustig tomatsås som serveras med spaghetti.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
Köttbullar
- 500 g blandfärs
- 1 dl pankoströbröd
- 1 ½ dl riven parmesan
- 1 st ägg
- 1 st citron endast zest
- 1 rejäl näve färsk persilja
- salt
- svartpeppar
- olja till stekning eller smör + olja
Tomatsås
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 tsk chiliflakes
- ½ msk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- 2 msk tomatpuré
- 1 ½ – 2 dl rött vin (kan uteslutas eller bytas ut mot matlagningsvin)
- 800 g finkrossade tomater
- ca 1 dl vatten
- salt
- svartpeppar
- några st basilikablad
- 1 nypa strösocker
Spaghetti
- 4 portioner spaghetti
Till servering
- riven parmesan
- färsk basilika
Instruktioner
Köttbullar
- Lägg blandfärs, pankoströbröd, riven parmesan och ägg i en skål. Riv ner citronzest. Finhacka persilja och lägg över i skålen. Tillsätt salt och svartpeppar.
- Blanda samman och rulla till köttbullar av valfri storlek. Jag brukar rulla ungefär 20 st.
- Hetta upp en panna med stekfett och stek köttbullarna tills de fått fin färg. Plocka köttbullarna ur pannan. Köttbullarna behöver inte vara helt genomstekta då de kommer gå klart i såsen.
Tomatsås
- Skala och hacka lök och vitlök.
- I samma panna som köttbullarna stekets i. Tillsätt olja och lägg i gul lök och stek på medeltemperatur tills den mjuknat.
- Lägg i vitlök och låt steka i någon minut.
- Tillsätt chiliflakes, oregano och timjan. Låt steka i 1-2 minuter.
- Tillsätt tomatpuré och fräs på i ca 1-2 minuter.
- Häll i vinet, koka upp och låt reducera ner.
- Tillsätt finkrossade tomater och vatten. Blanda samman och koka upp. Sänkt värmen och smaka av med salt, svartpeppar och lägg i basilikablad.
- Låt såsen småputtra i ca 10-15 minuter under lock. Smaka av såsen under tiden med mer örter, salt och upplevs såsen för syrlig tillsätt 1 nypa strösocker för att balansera syran i såsen.
- När såsen puttrat i 10-15 minuter. Blanda varsamt ner köttbullarna och låt puttra tills köttbullarna är helt genomstekta.
- Koka pastan under tiden.
- Blanda ner den kokta pastan i såsen och servera tillsammans med riven parmesan och basilika.
Senaste kommentarer