Köttbullar i mustig tomatsås
Härliga köttbullar som får gotta sig i en mustig tomatsås. Mustigheten i tomatsåsen kommer från en skvätt rött vin i såsen. Vill man inte använda rött vin kan man byta ut det mot matlagningsvin. En riktigt härlig rätt att njuta av precis när man själv vill.

Skriv ut

Köttbullar i mustig tomatsås

Härliga köttbullar i en mustig tomatsås som serveras med spaghetti.
Måltid helgmat, helgmiddag, Middag
Kök Amerikanskt, Italienskt
Keyword frikadeller i tomatsås, frikadeller i tomatsås recept, köttbullar i tomatsås, köttbullar i tomatsås med spaghetti, mustig tomatsås, recept på köttbullar i tomatsås
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 ½ dl riven parmesan
  • 1 st ägg
  • 1 st citron endast zest
  • 1 rejäl näve färsk persilja
  • salt
  • svartpeppar
  • olja till stekning eller smör + olja

Tomatsås

  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • ½ msk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 ½ – 2 dl rött vin (kan uteslutas eller bytas ut mot matlagningsvin)
  • 800 g finkrossade tomater
  • ca 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • några st basilikablad
  • 1 nypa strösocker

Spaghetti

  • 4 portioner spaghetti

Till servering

  • riven parmesan
  • färsk basilika

Instruktioner

Köttbullar

  • Lägg blandfärs, pankoströbröd, riven parmesan och ägg i en skål. Riv ner citronzest. Finhacka persilja och lägg över i skålen. Tillsätt salt och svartpeppar.
  • Blanda samman och rulla till köttbullar av valfri storlek. Jag brukar rulla ungefär 20 st.
  • Hetta upp en panna med stekfett och stek köttbullarna tills de fått fin färg. Plocka köttbullarna ur pannan.
    Köttbullarna behöver inte vara helt genomstekta då de kommer gå klart i såsen.

Tomatsås

  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • I samma panna som köttbullarna stekets i. Tillsätt olja och lägg i gul lök och stek på medeltemperatur tills den mjuknat.
  • Lägg i vitlök och låt steka i någon minut.
  • Tillsätt chiliflakes, oregano och timjan. Låt steka i 1-2 minuter.
  • Tillsätt tomatpuré och fräs på i ca 1-2 minuter.
  • Häll i vinet, koka upp och låt reducera ner.
  • Tillsätt finkrossade tomater och vatten. Blanda samman och koka upp. Sänkt värmen och smaka av med salt, svartpeppar och lägg i basilikablad.
  • Låt såsen småputtra i ca 10-15 minuter under lock. Smaka av såsen under tiden med mer örter, salt och upplevs såsen för syrlig tillsätt 1 nypa strösocker för att balansera syran i såsen.
  • När såsen puttrat i 10-15 minuter. Blanda varsamt ner köttbullarna och låt puttra tills köttbullarna är helt genomstekta.
  • Koka pastan under tiden.
  • Blanda ner den kokta pastan i såsen och servera tillsammans med riven parmesan och basilika.
css.php