Köttfärslimpa
Köttfärslimpa en riktigt husmansklassiker. Perfekt söndagsmat som både är rustikt och gott, som dessutom är enkel att göra då den sköter sig själv i ugnen.

Denna köttfärslimpa är vårt grundrecept som går att servera med kokt potatis, potatismos, rotsaker m.m.
Köttfärslimpan kan smaksättes med olika sorters senap som dijon eller grovkorning. Välj den du har hemma eller föredrar.

Hur får man köttfärslimpan saftig?
Våra bästa tips för att få till köttfärslimpan så den blir saftig är att inte överarbeta färsen när den blandas ihop. Blandar man färsen för mycket blir en trådig, vilket kommer resultera i en torr och kompakt köttfärslimpa. Andra knepet är att inte ha för varm ugn. Är temperaturen för hög kommer det stressa igenom tillagningen och på så sätt kommer köttfärslimpan förlora sin saftighet. Till detta recept kör vi en temperatur på 150 grader för då tillagas köttfärslimpan i lugn och ro och kommer behålla sin saftighet.

Sugen på fler recept med köttfärs? Kolla då in våra köttfärsrecept här.

Print

Köttfärslimpa

Vårt grundrecept på köttfärslimpa. I detta recept utgår vi från 500 g blandfärs. Men man kan enkelt byta ut blandfärsen mot nötfärs och även dubblera receptet och använda 1000 g köttfärs istället.
Course Middag
Cuisine husmanskost
Keyword enkel köttfärslimpa, husmanskost köttfärslimpa, köttfärslimpa, köttfärslmpa recept
Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 500 g blandfärs
  • ½ dl havregryn
  • 1 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1-2 msk senap, grovkorning eller dijon
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1 st liten gul lök

Sås på skyn

  • sky från köttfärslimpan
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 1 skvätt japansk soja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 klick svartvinbärsgele

Instructions

  • Sätt ugnen på 150 grader. Över och undervärme.
  • Blanda samman havregryn mjölk, ägg, senap vitpeppar, salt i en bunke.  Låt stå i ca 10-15 minuter.
  • Skala och hacka löken.
  • Blanda ner lök och färs. Blanda samman men inte för mycket. Annars blir färsen trådig.
  • Smörj in en ugnsform eller brödform med fett. 
  • Forma färsen till en limpa och lägg över i formen.
  • Baka färsen i ugnen i ca 40-50 minuter. Kolla gärna temperaturen med en termometer. Limpan är klar när den är 70 grader. Ta ut köttfärslimpan och spar skyn. Skyn blir god att göra sås på.

Sås på skyn

  • Smält smör i en kastrull.
  • Blanda ner vetemjöl och frös mjölet i ca 1-2 minuter.
  • Tillsätt vatten och vispa samman. Lägg i köttbuljontärningen och låt såsen puttra på medeltemperatur tills buljongtärningen löst upp. Blanda då och så.
  • Sänk värmen och tillsätt skyn från köttfärslimpan, grädde eller mjölk, soja, och smaka av med salt, peppar och svartvinbärsgele.
css.php