Köttfärssås med ajvar
Köttfärssås är något som alltid går hem hos oss. När vi lagar köttfärssås försöker vi nästan alltid att prova nya smaksättningar på denna goda sås. Denna gång valei vi att tillsätta ajvar och det blev riktigt gott!

Steg för steg video för hela rätten finns på Elinas Youtube kanal.
Print

Köttfärssås med ajvar

En god köttfärssås där ajvar tillsätts
Course Huvudrätt
Cuisine huvudrätt, vardagsmat
Keyword köttfärssås, köttfärssås med ajvar, köttfärssås med spaghetti
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Author Elina & Micke

Ingredients

  • 500 g nötfärs eller blandfärs
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor, går att byta ut mot ca 1 tsk vitlökspulver
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 400 g finkrossade tomater
  • 1 ½ dl ajvar
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strimlad basilika

Instructions

  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en panna med olja och fräs lök och vitlök utan att den tar färg tills den är glansig och mjuk. Ställ löken åt sidan.
  • Lägg hela köttfärsbiten ner i pannan och bryn färsbiten utan att röra den i ca 1 minut. När du fått en ordentligt brynt yta, vänd på hela färsbiten och låt brynas på andra sidan i ca 1 minut. När bägge sidorna är brynta börja att montera ner färsbiten och stek färsen tills den är helt genomstekt och all vätska försvunnit.
  • Lägg tillbaka löken i pannan och rör om.
  • Gör en grop i mitten av pannan och tillsätt tomatpuré och fräs i ca 1 minut.
  • Tillsätt krossade tomater, ajvar, chili flakes, salt, svartpeppar och vatten. Koka upp och låt såsen sjuda i minst 15 minuter men gärna 30 minuter. Om såsen kokar "torrt" tillsätt mer vatten.
  • Blanda ner strimlad basilka i såsen strax innan servering.
  • Servera köttfärssåsen med t.ex. spaghetti.
css.php