Köttgryta på älg
4-5 portioner
Tillagningstid: över 60 minuter

650 g grytbitar av älg
smör eller olja till stekning
2 msk vetemjöl
ca 5 dl vatten
2 msk viltfond
1 msk kinesisk soja
10 kryddpepparkorn
10 enbär
5 vitpepparkorn
3 lagerblad
2 morötter
1 gul lök
1 bit purjolök
salt

Till servering
kokt potatis
inlagda rödbetor
hackad persilja

Bryn köttet i smör/olja i en gryta. Pudra över mjölet över köttet och rör om. Häll på vatten, fond, soja och låt koka upp. Lägg i kryddpeppar, enbär, vitpepparkorn och lagerblad. Låt köttet få sjuda på låg värme i ca 1 timme.

Skala morötter och lök. Skär morötterna i ca 2×2 cm stora bitar och grovhacka löken. Ansa och grovstrimla purjolöken. Lägg morötterna i grytan. Fräs lök och purjolök i smör eller olja utan att det tar färg i några minuter. Lägg lök och purjolök över i grytan. Smaka av med salt och låt grytan sjuda i 1 timme. Servera grytan med kokt potatis, inlagda rödbetor och hackad persilja.

css.php