Köttgryta på älg
När vi får tag på älgkött passar vi oftast på att laga en mustig gryta. Även om detta inte är en kalops påminner den här grytan ändå lite om kalops. Då den just innehåller morötter, lök, kryddpeppar och lagerblad. Men den innehåller ytterligare ingredienser som enbär som fungerar riktigt bra till viltkött, vitpepparkorn, valfond och purjolök.
Köttgryta på älg
God mustig gryta med älgkött.
Servings 4 portioner
Ingredients
- 650 g grytbitar av älg
- 1 st gul lök
- 1 bit purjolök
- 2 st morötter
- olja och smör till tekning
- 2 msk vetemjöl
- ca 5 dl vatten
- 2 msk viltfond
- 1 msk kinesisk soja
- 10 st kryddpepparkorn
- 10 st enbär
- 5 st vitpepparkorn
- 3 st lagerblad
- salt
- eventuellt svartpeppar
Till servering
- kokt potatis
- inlagda rödbetor
- färsk persilja
Instructions
- Dela köttet i 2×2 eller 3×3 cm stora bitar.
- Skala lök och skär i bitar. Ansa purjolöken och skär i strimlor.
- Skala morötter och skär i ca 2-3 cm stora bitar. Ställ åt sidan.
- Hetta upp en gryta med olja och smör. Bryn köttet i omgångar i grytan. Genom att bryna i omgångar får man bättre resultat på bryningen. Har man i för mycket kött i pannan kommer köttet kokas istället. Bryn i omgångar. När en brynignsomgång är klar ta bort det brynta köttet från pannan och lägg i det som är kvar att brynas i pannan. När allt kött är brynt lägg tillbaka allt kött i pannan.
- När köttet är brynt tillsätt lök och purjolök i grytan och stek i någon minut.
- Pudra över vetemjöl och blanda.
- Häll på vatten så det täcker köttet Tillsätt fond och soja. Lägg i kryddpeppar, enbär, vitpepparkorn och lagerblad. Låt köttet få sjuda på låg värme i 1 timme och 15 minuter.
- När det gått 1 timme och 15 minuter. Lägg i morötterna. Smaka av grytan med salt och ev. svartpeppar. Låt grytan sjuda i 45 minuter under lock.
- Servera grytan med kokt potatis, inlagda rödbetor och hackad persilja.
Senaste kommentarer