Kristallbullar eller sockerbullar med vanilj
Jag (Elina) är van med att sockerbullar med vanilj heter kristallbullar eftersom i Finland kallas just sockerbullar med vanilj för kristallbullar.

20 bullar
Tid: över 2 timmar

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fyllning
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
3 msk strösocker

Pensling
50 g smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker

Smula jästen ner i en bunke. 
Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör om. Rör ner ägg, socker, salt och kardemumma. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner i bunken. Rör ner lite mjöl åt gången medan du arbetar degen med hjälp av en köksassistent eller för hand. Arbeta degen i minst 10 minuter med köksassistent eller den dubbla tiden för hand. Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek i 30 minuter.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen.
Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till 65×35 cm. Bre fyllningen på degen. Vik degen en gång från långsida mot långsida. Kavla degen några gånger för att jämna ut degen. Skär ut strimlor som är 2 cm breda. Tvinna strimlorna och snurra ihop till. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa i 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bullarna i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
Blanda samman socker och vaniljsocker i en skål. Pensla bullarna med smält smör och doppa bullarna i sockret. Servera.

Tips! Ska du frysa bullarna? Så rekommenderar vi att du fryser in bullarna innan du penslat de med smör och doppat i socker.
Sen när de ska tas ut ur frysen och fått tina upp kan du pensla på med smält smör och doppa de i socker.

css.php