Kycklinggryta med apelsin
Den här grytan är värmande, mustig och mycket god. Passar perfekt under vintern men även kalla vår- och höstdagar. I grytan kan man både ha vanlig apelsin eller blodapelsin. Passa gärna på att testa blodapelsin när det är säsong. Tyvärr är blodapelsin säsongen ganska kort dec-mars.
Den här grytan tar lite tid att laga men sköter sig själv när alla ingredienserna åkt ner i grytan. Kycklingen blir sådär härlig och bara faller isär.
Kycklinggryta med apelsin
En härlig värmande och god kycklinggryta med apelsin som passar perfekt under kalla, höst, vinter och vårdagar.
Servings 6 portioner
Ingredients
- 1 kg kycklinglårfilé
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 st apelsiner eller blodapelsiner
- olja till stekning
- 2 dl vatten
- 2 msk kycklingfond
- 1 tsk torkad persilja
- 3 dl grädde
- 1 tsk honung
- 1 dl hackade/strimlade soltorkade tomater
- salt
- svartpeppar
Instructions
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skala lök och vitlök. Skiva löken och hacka vitlöken.
- Dela på apelsinerna och pressa ur all saft. Ställ åt sidan.
- Salta kycklinglåren.
- Hetta upp en gryta som tål ugnen. Bryn kycklinglåren i omgångar. Ställ åt sidan.
- I samma gryta stek lök och vitlök i några minuter på medeltemperatur.
- Tillsätt vatten, kycklingfond, apelsinsaft, torkad persilja, grädde och honung. Rör om och koka upp. Tillsätt soltorkade tomater, smaka av med salt och peppar.
- Lägg kycklingen i grytan. Täck grytan med lock och ställ mitt i ugnen i 1 ½ timme. Grytan är klar när kycklingen faller isär.
- Om såsen känns för tunn kan den redas med 1-2 msk maizena direkt när den kommer ur ugnen.
- Servera grytan med t.ex. ris och sallad.
Senaste kommentarer