Langos
Langos äter vi oftast på marknad för att det är så gott. Men att göra langos hemma är inte så svårt. Det tar lite tid då degen ska jäsa och det tar en bra stund att fritera. Men riktigt gott blir det! Vi gillar att ha extra mycket potatis i vår langosdeg. Den extra potatisen gör verkligen langosen extra fluffiga.

Skriv ut

Langos

Goda och fluffiga langos. Vi har en extra potatis i vår langosdeg för att få de extra fluffiga.
Langos går både bra att servera som en huvudrätt men även som förrätt. Degen kan delas in stora eller små bitar för att göra stora eller mindre langos.
Måltid Förrätt, helgmat, Huvudrätt, Middag
Kök friterat, ungerskt
Keyword fluffiga langos, goda langos, godaste langos recept, langos, langos deg, langos med räkor, langos recept
Tillagningstid 2 timmar 30 minuter
Total tid 2 timmar 30 minuter
Portioner 6 st langos
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Deg

  • 2 st potatis (medelstora)
  • 2 dl vatten
  • 15 g jäst
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • ca 5 dl vetemjöl + till utbakningen
  • olja till fritering

Vitlöksolja, blanda samman följande ingredienser i en skål

  • 1 dl neutral olja
  • 3-4 st finhackad vitlöksklyftor

Topping förslag 1

  • gräddfil
  • riven ost

Topping förslag 2

  • gräddfil
  • finhackad rödlök
  • räkor
  • stenbitsrom eller löjrom
  • dillkvistar

Topping förslag 3

  • gräddfil
  • riven ost
  • finhackad rödlök
  • skinka
  • dillkvistar

Instruktioner

Deg

  • Koka potatis i saltat vatten med skalet på. Låt svalna.
  • Skala potatisen och grovriv med ett rivjärn.
  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm vattnet till fingervarmt (37 grader).
  • Lös upp jästen i vattnet.
  • Tillsätt socker och salt. Blanda.
  • Tillsätt potatis och mjöl. Blanda till en slät deg. Degen kommer vara ganska kladdig. Detta på grund av potatisens stärkelse.
    Täck över degen och låt jäsa ca 50 minuter.
  • Mjöla bordet med ganska mycket mjöl.
  • Dela degen i 6 bitar för större langos eller i mindre bitar för fler mindre langos.
  • Platta ut bitarna med händerna alternativt kavla ut med hjälp av en kavel. 1 cm tjocklek är bra.
    I detta steg använd rikligt med mjöl till utbaket för degen är kladdig.
  • Täck över och låt jäsa 20 minuter.
  • Hetta upp olja till 180 grader.
  • Fritera langosen på båda sidorna tills de är gyllene.
  • Lägg de nyfriterade langosen på ett galler alternativt på hushållspapper så överflödigt fett kan rinna av.
  • Pensla langosen med vitlöksolja.
  • Servera langosen med önskade tillbehör.
css.php