Laxsida med smetanatäcke och mos
4 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter
Ugnstemperatur 200 g
Lax
1 laxsida (ca 500-600 g)
2 dl smetana
2 msk saft från citron
1 kruka dill
salt
Mandelpotatismos
500 g mandelpotatis
25 g smör
1-1,5 dl mat- eller vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
salt
peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Torka av laxsidan med hushållspapper och lägg den på en ugnssäker form/plåt. Blanda smetana med saft från citron. Smaka av med salt. Hacka dillen och blanda ner det i smetanablandningen. Bre smetanablandningen över laxen. Ställ laxsidan mitt i ungen i ca 20-30 minuter beroende på storlek och tjocklek.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Smält smöret till moset. Häll bort allt vatten och pressa potatisarna. Tillsätt smör, grädde och crème fraiche och rör runt gärna med en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.
Servera laxsidan med moset, citronklyftor, dillkvistar och gärna en sallad alternativt haricots verts eller ärtor.



Senaste kommentarer