Linssoppa
ca 5-6 portioner
Tillagningstid ca 30 minuter

3 dl röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit purjolök (10 cm)
1 röd paprika
2 msk tomatpuré
1 msk gul curry
2 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
1 tsk chiliflakes
400 ml kokosmjölk
400 g passerade tomater
5 dl vatten
salt
peppar
olja till stekning
lime

Till servering
färsk koriander
naanbröd

Skölj linserna och låt rinna av. Skala lök och vitlök och hacka. Ansa och skölj purjolöken och skiva sedan i mindre bitar. Skär paprika i bitar. Hetta upp en gryta med olja och fräs lök, vitlök och purjolök utan att det tar färg i några minuter. Tillsätt paprikan, tomatpuré, curry, gurkmeja, garam masala och chiliflakes och fräs i någon minut. Häll sedan i kokosmjölk, passerade tomater och vatten. Smaka av med salt och peppar Koka upp och låt grytan sjuda tills linserna mjuknat. Mixa sedan soppan slät och späd eventuellt ut med mer vatten till önskad konsistens. Innan servering pressa över limesaft. Servera soppan med färsk koriander och naanbröd.


css.php