Lövbiffsgryta med svamp
Lättlagad gryta med lövbiff och champinjoner som tar strax under 45 minuter att laga. Då räknar vi in även tiden som det tar att strimla kött, skiva svamp och hacka lök. Grytan blir härligt mustig och god. Låt svampen och löken få steka på ett bra tag på medeltemperatur så man får fram de härliga smakerna. Bryn på köttet ordentligt så det får rikligt med färg. Till detta recept finns en youtubevideo som vi fäst i detta inlägg lite längre ner.

Skriv ut

Lövbiffsgryta med svamp

Härlig mustig lövbiffsgryta med svamp.
Såsen till grytan gillar vi personligen göra på hälften mjölk och hälften grädde. Vill du enbart göra såsen på grädde eller enbart mjölk så går det bra. Gör du enbart på grädde kan du utesluta mjölet för grädden kommer reduceras ner och bilda en tjock sås. Medan använder du enbart mjölk tillsätt ca 2 msk mjöl för att få såsen att tjockna i sin konsistens.
Vill du tillsätta lite hetta till grytan? Då kan man tillsätta en röd chili eller använda chili flakes eller varför inte cayennepeppar.
Måltid Middag
Kök gryta, lövbiff, nötkött
Keyword enkel gryta med lövbiff, enkla lövbiffsrecept, lättlagad lövbiffsgryta, lövbiffsgryta, lövbiffsgryta med champinjoner, lövbiffsgryta med svamp, lövbiffsgryta recept
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 45 minuter
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 500 g lövbiff
  • 250 g champinjoner
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 ½ msk japansk soja
  • 1 ½ msk kalvfond
  • salt
  • svartpeppar
  • smör och olja till stekning
  • 1 kruka persilja

Till servering

  • ris, rostad potatis eller potatismos

Instruktioner

  • Strimla lövbiffen. Krydda köttet med salt och peppar.
  • Skiva champinjonerna.
  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet och ställ åt sidan.
  • Lägg i champinjonerna och stek på i några minuter tills vätskan försvunnit.
  • Tillsätt en klick smör i pannan tillsammans med löken och stek tills löken mjuknat.
  • Tillsätt vitlöken och stek ytterligare någon minut tills vitlöken mjuknat.
  • Tillsätt tomatpuré och stek med 1 minut.
  • Pudra över mjöl, blanda runt.
  • Häll i mjölk och grädde.
  • Tillsätt dijonsenap, soja och kalvfond. Koka upp såsen och sänk värmen och låt puttra några minuter.
  • Lägg i köttet i grytan och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Låt puttra några minuter.
  • Precis innan servering hacka persilja och strö över grytan.
  • Servera med t.ex. ris, rostad potatis eller potatismos.
css.php