Mini pavlova med lime- och passionscurd och jordgubbar
God marängdessert som passar perfekt när som helst och går att fylla med vad man vill.

Skriv ut

Mini pavlova med lime- och passionscurd och jordgubbar

Goda små marängkorgar som kan fyllas med vad man vill.
Av receptet kan man få ut 8 minikorgar alternativ 4-6 större korgar. Det går även att spritsa ut marängen till en krans.
Måltid dessert, Efterrätt
Kök dessert, efterrätt
Keyword enkel marängdessert, mini pavlova, pavlova maräng, pavlova mini, pavlova recept
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Total tid 3 timmar 30 minuter
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Pavlova

  • 3 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk maizena

Lime- och passionscurd

  • 2 st lime
  • 3 st passionsfrukter
  • 25 g smör
  • ¾ dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 1 st äggula

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • jordgubbar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 100 grader.
  • Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum.
    Bunken ska kunna vändas upp och ner.
  • Tillsätt lite strösocker i taget samtidigt som du vispar. När allt socker är tillsatt fortsätt att vispa tills marängen är glansig.
  • Tillsätt äppelcidervinäger och sikta ner maizenan. Vispa ihop.
  • Lägg marängen i en spritspåse.
  • Ta fram en ugnsplåt och klä ugnsplåten med bakplåtspapper.
  • Spritsa ut 4-8 st marängkorgar (beroende på hur många man vill göra). Se till att varje marängkorg får en kant så de kan fyllas med fyllning innan servering.
  • Grädda marängkorgarna i nedre delen av ugnen i 2 timmar.
  • När 2 timmar gått. Stäng av ugnen och låt marängerna stå på eftervärme i ugnen i minst 1 timme.
    Detta får att undvika att marängen kollapsar. Maräng kan enkelt kollapsa när temperaturförändringen blir för stor för snabbt.
  • Ta ut plåten och låt marängerna svalna innan servering.
  • Marängkorgarna går att förvara i en torr lufttät burk på en torr och sval plats i rumsvärme i några veckor. Viktigt att det är en torr plats för maränger är väldigt känsliga för fukt och förändringar i luftfuktigheten.

Lime- och passionscurd

  • Riv zesten från en lime. Pressa ur saften från limen.
  • Dela på passionsfrukterna gröp ur innanmätet. Passera innanmätet genom en finmaskig sil genom att skrapa runt och med pressa med hjälp av en sked så saften rinner ner och kärnorna stannar kvar.
  • Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan när smöret smält. Tillsätt socker, limesaft, zest, passionsfrukt, ägg och äggulan.
  • Ställ tillbaka kastrullen på plattan på medelvärme och vispa tills blandningen tjocknat. Det tar ca 5 minuter.
    Notis! Tänk på att inte ha plattan på för hög värme för det kommer göra så att curden spricker. Curden får absolut inte koka, då kommer den spricka. Använd medeltemperatur. Jag kör på 5-6 värme på en 9 gradig induktionshäll.
  • Förvara curden i en tätsluten och välrengjord glasburk. Håller i ungefär 1 vecka i kylen. Den går bra att frysa också.
    När kurden svalnat. Fyll en Pavlova med curden, toppa eller sprita ut vispgrädde och toppa med jordgubbar.
css.php