Mongoliska köttbullar med ramen nudlar
4 portioner
Tillagningstid 30 minuter

4 portioner ramen nudlar

Mongoliska köttbullar
500 g nötfärs
1 1/4 dl pankoströbröd
3 salladslökar
1 ägg
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk sesamolja
chiliflakes, efter smak
salt
peppar
olja till stekning

Buljong
1 tsk sesamolja
2 msk finhackad ingefära
2 dl vatten
1 dl soja med låg salthalt
1/2 dl brun farinsocker
2 msk hoisinsås
1 kycklingbuljongtärning

Sesamfrön för garnering

Mongoliska köttbullar
Dela salladslökarna på längden och hacka i tunna skivor. Lägg nötfärsen i en bunke tillsammans med panko, hälften av salladslöken, ägg, vitlöken och sesamoljan. Krydda med salt, peppar och chiliflakes efter smak. Blanda ihop och forma till 12-15 köttbullar.
Hetta upp en panna med neutral olja och stek köttbullarna runtom tills de fått fin färg. Lägg sedan köttbullarna åt sidan på en tallrik.

Buljong
Häll i sesamoljan och ingefäran i samma panna. Fräs hastigt i ca 30 sekunder under omrörning. Häll på vatten, sojan, farinsocker, hoisinsås och smula ner kycklingbuljongtärningen. Koka upp och lägg sedan tillbaka köttbullarna i pannan och låt köttbullarna sjuda klart på låg värme i ca 12 minuter.

Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning, häll av vattnet och skölj snabbt i kallt vatten. Lägg nudlarna i pannan och blanda runt.
Strö över resterande salladslök och sesamfrön innan servering.

css.php