Mustig köttgryta med rotfrukter och svamp
Härlig mustig köttgryta som får sjuda 2,5-3 timmar på spisen. Köttet blir sådär mört och härligt. Rotfrukter vi tycker om att använda i denna gryta är morot och polkabetor/rödbetor. Sen tycker vi om att ha i trattkantareller speciellt om man har tillgång till egenplockade. Men champinjoner går lika bra det också.

Skriv ut

Mustig köttgryta med rotfrukter och svamp

Mustig och härlig köttgryta. Av receptet blir det 5-6 portioner.
Måltid helgmiddag, Middag
Kök gryta, kött
Keyword god köttgryta, körrgryta recept, köttgryta med rotfrukter, köttgryta med rotfrukter och svamp, mustig gryta recept, mustig köttgryta
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Total tid 3 timmar 30 minuter
Portioner 5 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 kg nötkött t.ex. högrev eller grytkött
  • 2 st gul lök
  • 2 msk neutral olja till stekning
  • 2 dl rött vin
  • 1 liter vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 2 st stora morötter
  • 4 st stora polkabetor eller rödbetor
  • 200 g trattkantareller eller champinjoner
  • 1 klick smör
  • salt
  • svartpeppar
  • maizena till redning

Instruktioner

  • Skär köttet i 2×2 cm stora bitar.
  • Skala och hacka lök.
  • Hetta upp en gryta med olja. Bryn köttet i två omgångar tills det fått fin färg. Ställ köttet åt sidan.
  • I samma gryta tillsätt lök och stek tills löken mjuknat.
  • Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt rött vin, vatten, fond, soja, kryddpeppar och lagerblad. Koka upp och sänk värmen. Lägg på grytlocket och låt grytan sjuda i 2 timmar.
  • Skala morötter och rödbetor. Skär i bitar.
  • Efter 2 timmar lägg i morötter och rödbetor i grytan. Låt rotfrukterna småkoka i grytan 45-60 minuter.
  • Värm upp en stekpanna. Lägg i svampen och stek tills all vätska från svampen försvunnit. Tillsätt en klick smör och stek svampen i några minuter. Lägg svampen i köttgrytan.
  • Smaka av grytan med salt och svartpeppar.
  • Låt grytan sjuda till rotfrukterna är färdiga.
  • Red grytan med maizena till önskad tjocklek.
  • Servera grytan med t.ex. rostad potatis, potatismos eller rotselleripuré.
css.php