Mustig köttgryta med rotfrukter och svamp
Härlig mustig köttgryta som får sjuda 2,5-3 timmar på spisen. Köttet blir sådär mört och härligt. Rotfrukter vi tycker om att använda i denna gryta är morot och polkabetor/rödbetor. Sen tycker vi om att ha i trattkantareller speciellt om man har tillgång till egenplockade. Men champinjoner går lika bra det också.
Mustig köttgryta med rotfrukter och svamp
Mustig och härlig köttgryta. Av receptet blir det 5-6 portioner.
Portioner 5 portioner
Ingredienser
- 1 kg nötkött t.ex. högrev eller grytkött
- 2 st gul lök
- 2 msk neutral olja till stekning
- 2 dl rött vin
- 1 liter vatten
- 3 msk kalvfond
- 2 msk kinesisk soja
- 10 st kryddpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 2 st stora morötter
- 4 st stora polkabetor eller rödbetor
- 200 g trattkantareller eller champinjoner
- 1 klick smör
- salt
- svartpeppar
- maizena till redning
Instruktioner
- Skär köttet i 2×2 cm stora bitar.
- Skala och hacka lök.
- Hetta upp en gryta med olja. Bryn köttet i två omgångar tills det fått fin färg. Ställ köttet åt sidan.
- I samma gryta tillsätt lök och stek tills löken mjuknat.
- Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt rött vin, vatten, fond, soja, kryddpeppar och lagerblad. Koka upp och sänk värmen. Lägg på grytlocket och låt grytan sjuda i 2 timmar.
- Skala morötter och rödbetor. Skär i bitar.
- Efter 2 timmar lägg i morötter och rödbetor i grytan. Låt rotfrukterna småkoka i grytan 45-60 minuter.
- Värm upp en stekpanna. Lägg i svampen och stek tills all vätska från svampen försvunnit. Tillsätt en klick smör och stek svampen i några minuter. Lägg svampen i köttgrytan.
- Smaka av grytan med salt och svartpeppar.
- Låt grytan sjuda till rotfrukterna är färdiga.
- Red grytan med maizena till önskad tjocklek.
- Servera grytan med t.ex. rostad potatis, potatismos eller rotselleripuré.
Senaste kommentarer