One Pot Lasagne
Den här rätten påminner om lasagne för den liknar en lasagne, smakar nästan som en lasagne men det är ingen riktigt lasagne. Utan man kan säga att det är en så kallad ”fuska lasagne”. Det som den här rätten däremot är: det är att den är smidig att laga, tar framförallt kortare tid att laga, bidrar till mindre disk för hela rätten lagas i en och samma panna.
One Pot Lasagne
One Pot Lasagne är en fusk lasagne som påminner om en vanlig lasagne men det är ingen riktigt lasagne. Den är däremot riktigt god, går snabbare att göra än en vanlig lasagne och bidrar till mindre disk. Av receptet blir det 4-6 portioner beroende på hur mycket man vill äta.
Servings 4 portioner
Ingredients
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 tsk chiliflakes
- 500 g nötfärs
- 1 tsk paprikapulver
- 1 msk torkad oregano
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin eller matlagningsvin (kan 'ven bytas ut mot vitt vin)
- 2 burkar (2×400 g) finkrossade tomater
- 3-5 dl vatten
- salt
- svartpeppar
- 8-10 st torkade lasagneplattor
- 250 g ricotta
- valfri mängd riven parmesan
- 1-2 frp burrata
- färsk basilika
Instructions
- Skala lök och vitlök. Hacka.
- Hetta upp en rymlig gryta/traktörpanna med olivolja. Lägg i lök och stek tills löken mjuknat något. Tillsätt chiliflakes och vitlök och stek ytterligare någon minut.
- Lägg i färsen. Stek färsen länge tills all vätska dunstat bort. När vätskan dunstat bort tillsätt paprikapulver och torkad oregano. Låt stekas någon minut.
- Skjutsa färsen åt pannans kanter och bilda en grop i mitten. Tillsätt tomatpurén i mitten av pannan och fräs i ca 1-2 minuter. Blanda samman.
- Häll i vinet och låt vinet reduceras.
- När vinet reducerats ner tillsätt finkrossade tomater och vatten. Koka upp och smaka av såsen med salt, svartpeppar och eventuellt mer kryddor. Låt såsen puttra i några minuter. Konsistensen på såsen ska vara ganska såsig.
- Bryt ner lasagneplattorna i mindre bitar. Fördela bitarna i såsen. Tänk på att placera bitarna så de inte ligger för tätt inpå varandra. Pressa ner plattorna lite lätt. Lägg på locket och låt sjuda i ca 10 minuter. Under dessa 10 minuter säg till att röra om mellan 3-4 gånger. Detta för att alla lasagneplattor ska bli tillagade och inte fastnar i botten av pannan/grytan.
- När lasagneplattorna är klara. Stäng av plattan och toppa lasagnen med ricotta och riven parmesan. Lägg på locket och låt "gratineras" på eftervärme i någon minut tills parmesanen smält.
- Avsluta med att toppa med burrata, basilika och svartpeppar.
Senaste kommentarer