Oreo- och Baileyscheescake
ca 10 bitar
Tid över 4 h

Botten
2 paket (ett paket är 154 g) oreokex
75 g smör

Fyllning
5 st gelatinblad
2 ägg
1 dl socker
3 dl vispgrädde
400 g philadelphiaost
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 msk citronsaft
1 dl Baileys chocolate luxe (original fungerar också)

Chokladganache
150 g mörk choklad 70%
1 dl vispgrädde

Topping
Oreokex vanliga eller mini Oreos
vispad grädde (kan uteslutas eller serveras på sidan av)

Botten
Täck botten och kanterna av en springform med bakplåtspapper.
Lägg oreokexen i en matberedare och mixa fint. Smält smöret. Blanda smöret med kaksmulorna och blanda samman. Tryck ner kexdegen i botten av springformen. Ställ i kylen under tiden fyllningen görs.

Fyllning
Blötlägg gelatinbladen i ca 10 minuter. Vispa ägg och socker pösigt en bunke. Vispa grädden i en egen bunke. Vänd ner philadelphiaosten och vaniljsocker i bunken med ägg- och sockerblandningen. Mät upp citronsaft i en kastrull och koka upp den. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i den uppvärmda citronsaften och låt svalna något. Blanda ner gelatinen i bunken med philadelphiaosten. Vänd ner grädden och Baileys försiktigt i smeten. Fördela fyllningen över botten och ställ in i kylen i minst 2 timmar innan cheescaken toppas med ganachen.

Chokladganache
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Värm grädden i en kastrull så att det nästan kokar och häll grädden över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet. Låt chokladganachen svalna helt innan cheesecaken toppas med den. Bre cheesecaken med ganachen och ställ in i kylen i minst 2 timmar till men gärna över natten.

Topping
Hacka valfri mängd oreokex och toppa cheescaken innan serveringen. Spritsa tårtan med vispad grädde eller servera den på sidan av. Ett tips till serveringen är att skära igenom med en uppvärmd kniv/tårtspade eftersom ganachen är hård att skära igenom annars.

css.php