Ostmunkar
Munkar med ost och de är riktigt goda. Oftast äter man söta munkar men att göra munkar med smaker som inte är söta går toppen bra det också. Dessa ostmunkar är ett bevis på det. Skillnaden är att munkdegen innehåller ost och mindre socker.

Print

Ostmunkar

Munkar smaksatta med ost. Passar perfekt till mellanmål, fika och frukost.
Detta recept ger mellan 10-12 st stora munkar med hål i och ca 10-12 st minimunkar.
Course bakning
Cuisine bakning, munkar
Keyword munkar, munkar med hål, munkar med hål recept, munkar med ost, munkar med ost recept, munkrecept, ostmunkar
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Jästid 1 hour 15 minutes
Total Time 2 hours 15 minutes
Servings 12 st

Ingredients

  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 ½ msk neutral olja
  • 5 ½ dl vetemjöl
  • 100 g valfri riven lagrad ost
  • 50 g riven parmesanost

Instructions

  • Smula ner jästen i bunke.
  • Värm mjölken till fingervarmt (37 grader).
  • Häll ner lite av mjölken och rör om tills jästen löst upp. Häll ner resterande mjölk.
  • Tillsätt salt, socker och olja. Rör om.
  • Blanda ner lite av mjölet i taget. När allt mjöl är tillsatt, tillsätt all ost och knåda degen för hand eller med maskin tills degen känns smidig.
  • Täck över och låt jäsa i 45 minuter.
  • Stjälp upp degen på ett bord. Kavla ut degen. Utkavlade degen ska vara 1 cm tjock.
  • Stansa ut munkar med hjälp av en 10-11 cm stor stans. Lägg över de utstansade munkarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
    Ta sedan en mindre stans och stansa ut mittendelen av munkarna. Den lilla utstansade biten blir en minimunk.
    Samla ihop degresterna och kavla ut degen, stansa ut munkar.
  • Täck över munkarna och låt jäsa i 30 minuter.
  • Hetta upp olja till 180 grader.
  • Fritera munkarna tills de fått gyllene färg på bägge sidorna.
  • Lägg över de nyfriterade munkarna på ett galler alternativt på hushållspapper så överflödigt fett kan rinna av.
  • Servera.
  • Munkarna går bra att förvara i frysen.
css.php