Panerad torsk med härliga ärtor och en grym kall sås
Panerad fisk är en vardagsfavorit hemma hos oss. Det är ju riktigt gott. Det vanliga är ju att man serverar panerad fisk med kokt potatis, kokta ärtor och en kall dillsås. Det är ju så gott. Men denna gång har jag Elina valt att uppgradera den här klassiska rätten och göra den ännu godare.
Jag valde att panera torsk men jag valde också att lägga ett extra krut på ärtorna för att lyfta ärtorna ännu mer. Ärtorna kokar jag i max två minuter. Sen bryner jag smör och blandar det brynta smöret med lätt mosade ärtorna tillsammans med citronzest. Ärtorna blir galet goda. Jag väljer att endast använda citronzest då syran från citronsaten kommer göra så att ärtorna blir missfärgade eftersom gröna grönsaker har en tendens att tappa färgen om de är i kontakt med syra för länge.
Såsen jag serverade till denna rätt är en kall sås som innehåller bland annat kokt ägg och rödlök. Den här såsen passar så himla bra till panerad fisk men även till t.ex. lax eller på buffébordet.
Hoppas du vill testa att laga detta för det här är bara för gott!


Panerad torsk med härliga ärtor och en grym kall sås
Ingredients
Kall sås
- 3 st ägg
- 1 st rödlök
- 1 kruka färsk dill även fryst går bra
- ½ dl majonnäs
- 3 dl gräddfil
- salt
- svartpeppar
- ¼ dl finhackad gräslök
Ärtor
- 3 dl frysta gröna ärtor
- 50 g smör
- ½ st citron, endast zest
- salt
- svartpeppar
Panerad torsk
- 4 bitar tinad torskfilé
- salt
- svartpeppar
- vetemjöl
- ägg
- ströbörd
- olja och smör till stekning
Tillbehör
- kokt potatis
- citronklyftor
- gräslök eller dill
Instructions
Sås
- Koka äggen i 9 minuter. Efter kokningen kyl ner äggen.
- Skala och finhacka rödlök.
- Finhacka dill.
- I en skål blanda samman majonnäs och gräddfil.
- Skala och mosa äggen med gaffel.
- Blanda ner ägg, rödlök och dill i såsen. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner gräslök.
- Låt stå kallt fram till servering.
Ärtor
- Koka upp vatten.
- Lägg ärtorna i det kokande vattnet och koka ärtorna i 2 minuter. Ärtorna ska bli lite mjuka men ha tuggmotstånd kvar.
- Sila av ärtorna och låt ångas av.
- Torka av kastrullen och lägg tillbaka på spisplattan. Tillsätt smör i kastrullen. Bryn smöret tills det blir gyllene och doftar nötigt. Vispa gärna smöret under bryningen så det inte fastnar partiklar i kastrullbotten.
- Ta det brynta smöret från värmen. Tillsätt ärtorna i smöret. Använd gärna en potatisstöt för att mosa ärtorna lätt.
- Riv ner citronzest och smaka av med salt, svartpeppar.
- Lägg på lock och ställ åt sidan.
Panerad fisk
- Salta och peppar torsken på bägge sidor.
- Vänd torskbitarna först i mjöl, sen i ägg och avluta med ströbröd.
- Hetta upp en panna med olja. Gå i med smör. Lägg i torskbitarna och stek ca 2-3 minuter per sida. Vänd på torskbitarna när de fått fin färg. Använd gärna termometer. Fisken är klar när temperaturen är 52 grader.
Servering
- Servera panerade torsken tillsammans med sås, ärtor, kokt potatis och gräslök eller dill.
Senaste kommentarer