Plankstek med oxfilé
2 st plankor
Tid: ca 60 minuter
Ugnstemperatur: 225 grader

2 större eller 4 mindre bitar oxfilé
2 vitlöksklyftor 
salt 
peppar 
några kvistar färsk timjan eller rosmarin 
olja och smör till stekning

Duchesse 
500 g mjölig potatis 
25 g smör 
1 dl mjölk
2 äggulor 
2 krm muskotnöt 
salt 
peppar 

Tillbehör 
2 knippen haricots verts
2-4 baconskivor  
romantica tomater 
olivolja 
salt 
peppar

Bearnaise
150 g smör
2-3 msk hackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
4 st krossade vitpepparkorn
2 tsk torkad dragon
3 äggulor, rumsvarma
salt
peppar 

Sätt ugnen på 225 grader. 
Olja in plankorna och förvärm dem i några minuter innan upplägget.

Duchesse 
Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten. Värm upp smöret och mjölken i en kastrull på sidan. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
Pressa potatisen med en potatispress, häll i mjölkblandningen lite i taget, rör under tiden.
Lägg i äggulorna och rör ihop. Krydda med muskotnöt, smaka av med salt och peppar.

Tillbehör
Linda 1 eller 2 baconskivor runt haricots verts och bryn dem runt om tills de fått en fin färg. Strö eventuellt över peppar. Pensla tomaterna med olja och strö över salt.

Lägg tomaterna på plankan tillsammans med potatisen och ställ in i ugnen i ca 10 minuter tills potatisen har fått lite färg

Oxfilé
Salta och peppra köttet. Hetta upp en panna med olja och smör. Lägg ner vitlöksklyftorna och timjan eller rosmarin och köttet i pannan. Stek köttet hastigt ca 30 sekunder – 1 min på varje sida på hög värme tills det fått en fin stekyta. Låt köttet vila.

Ta ut plankorna ur ugnen och lägg på de baconlindade haricots vertsen och köttet och ställ in i ugnen igen till ca 50-54 grader för rare, 55-60 grader för medium och 60-68 grader för well done.

Bearnaise
Lägg finhackad schalottenlök, krossade vitpepparkorn och dragon i en kastrull. Häll i vitvinsvinäger och vatten. Ställ kastrullen på spisen och koka ner tills hälften av vätskan är kvar. Sila ur vätskan i en rostfri bunke eller tjockbottnad kastrull. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häll över i en skål utan att ta med det vita grumliga slaggämnena. Ställ smöret åt sidan.
Värm upp en kastrull med vatten utan att det börjar koka, vattnet ska endast sjuda. Ställ den rostfria bunken eller tjockbottnade kastrullen med vitvinsvinäger-vätskan över vattenbadet. Tillsätt sedan äggulorna och vispa för hand eller med elvisp till en fluffig krämig konsistens. Var försiktigt med värmen, är det för varmt kommer äggulorna koagulera och såsen kommer att spricka. 
Börja med att droppa lite smör i taget under kraftig vispning. Häll sedan smör i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa såsen tills den tjocknar.
Smaka av såsen med dragon, salt och peppar.

Ta ut plankorna ur ugnen och servera med bearnaisen över eller i en skål på sidan.

css.php