Potatis- och palsternackssoppa
En riktigt krämig soppa med potatis och palsternacka. För att få soppan extra krämig rekommenderar vi att man mixar den i en blender. Visst soppan går också att mixa ihop med en stavmixer. Fördelen med en blender är att den är kraftfullare än en stavmixer. Vilket inenbär att blender ger en krämigare och slätare soppa jämfört med stavmixer.
Soppan görs på ganska få ingredienser. Det man behöver ha är potatis, palsternacka, lök, vitlök, vatten, buljongtärningar, salt, svartpeppar och grädde. Vi gillar att använda oss av kycklingbuljong i soppor men till denna soppa fungerar grönsaksbuljong utmärkt. Vi gillar att använda möjlig potatis till soppor som ska mixas. Mjölig potatis görs sig bra i mixade soppor då de bidrar till en krämig konsistens.
Soppan passar både bra till vardags och som förrätt. Servera soppan gärna med toppings. Vi gillar bacon, rostad lök och persilja som topping.
Potatis- och paslternackssoppa
Ingredienser
- 4 st mjölig potatis (350-400 g)
- 2 st stora palsternackor (400 g)
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja eller neutral olja
- 2 st kycklingbuljongtärningrar eller grönsaksbuljongtärningar
- ca 7 dl vatten
- 2 dl grädde
- salt
- svartpeppar
Topping
- bacon
- persilja
- rosad lök
Instruktioner
- Skala potatis och palsternacka. Skär i mindre bitar.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en gryta/kastrull med olja. Lägg i gul lök och stek i någon minut utan att löken tar färg. Lägg i vitlök och stek ytterligare någon minut. Tillsätt potatis och palsternacka och låt steka någon minut.
- Lägg i buljongtärningar och häll på med vatten så det precis täcker rotfrukterna.
- Koka soppan under lock tills rotfrukterna mjuknat.
- Mixa soppan i en blender eller med stavmixer till en krämig och len konsistens. Placera soppan på spisen och tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Håll soppan varm på låg värme under tiden du fixar topping till soppan.
- Stek bacon till önskad konsistens. Hacka persilja.
- Vid servering toppa soppan med bacon, rostad lök och persilja.
Senaste kommentarer