Potatis- och purjolökssoppa toppat med pocherat ägg och räkor
En lättlagad och krämig potatis- och purjolökssoppa som känns extra lyxig när den toppas med pocherat ägg, räkor och dill.
4 portioner
Tid: ca 45 minuter

600 g potatis, gärna king Edward
1 purjolök
1 msk olivolja
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
ca 8 dl grönsaksbuljong (vatten + grönsaksbuljongtärning)
2 dl grädde
salt
peppar

Pocherade ägg
4 ägg
1 1/2 l vatten
1 msk ättikssprit 12%
1 tsk salt

Till servering
valfri mängd räkor till servering
valfri mängd hackad dill till servering

Skala och skär potatisen i bitar. Ansa och strimla purjolöken. Hetta upp en kastrull/gryta och fräs purjolöken tills den mjuknat. Tillsätt potatisen och fräs ytterligare någon minut. Häll på vinet och buljong. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och koka upp soppan. Smaka av med salt och peppar.

Pocherade ägg
Koka upp vattnet tillsammans med ättika och salt i en kastrull.
Knäck äggen i 4 skålar eller koppar. När det är dags att pochera äggen stäng av plattan. Ta en sked och rör om vattnet med skeden så att en virvel bildas. Låt ett ägg i taget glida ner i vattnet och pochera äggen i ca 3 minuter. Ta upp äggen med en hålslev.

Servera soppan med pocherade äggen, räkor och dill.

Hur har vi fått ägget och räkorna hålla kvar sig på ytan?
Vi har i botten på soppskålen lagt en upp och ner vänd liten skål som vi sedan placerat ägget och räkorna på. Kanske inte så praktiskt att äta, men det gör sig bra på bilden.

css.php