Rabarber- och jordgubbssaft med vanilj
Sommarsaft som verkligen smakar sommar. Riktigt god med härliga toner av vanilj.
Rabarber- och jordgubbssaft med vanilj
Härlig saft med smak av sommar. Av receptet blir det ungefär 1 liter koncentrerad saft. Om man vill kan man skippa vaniljstången.
Servings 1 sats
Ingredients
- 800 g rabarber
- 500 g jordgubbar, både färska och frysta går bra
- 5 dl vatten
- 1 st vaniljstång
- 3 dl strösocker
Instructions
- Skölj rabarber och jordgubbar.
- Skär rabarber i 1 cm stora bitar. Snoppa av jordgubbarna. Dela på vaniljstången och skär ett snitt och gröp ur innehållet i vaniljstången.
- Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i rabarber, jordgubbar och vaniljstång. Koka på medeltemperatur under lock tills rabarbern och jordgubbarna är mjuka. Skumma av.
- Ta fram en trådsil, en ren tunn kökshandduk och en till rymlig kastrull.Alternativt använd saftsil och en rymlig kastrull.
- Placera trådsilen över kastrullen och lägg kökshandduken i trådsilen. Placera saftsilen över kastrullen.
- Häll över de kokta rabarberna och jordgubbarna i silen och låt saften rinna igenom. Pressa till med t.ex. en träslev eller slickepott. För att få fram sista saften vrid åt handduken/saftsilen och pressa ur saften.
- När all saft är utpressad, placera kastrullen på spisen och tillsätt socker.
- Koka upp saften och sjud i någon minut. Skumma av.
- Häll över saften i förvärmda och rena glasflaskor med tätslutande kork (viktigt att flaskan är förvärmd då risken är att flaskan spricker om den är kall).
- Förslut flaskan på en gång och låt stå och svalna helt i rumstemperatur. Ställ sedan flaskan i kylen.
- Förvara saften svalt eller frys in. Saften håller ca 2 veckor i kylen.
Senaste kommentarer