Rabarber- och jordgubbssaft med vanilj
Sommarsaft som verkligen smakar sommar. Riktigt god med härliga toner av vanilj.

Print

Rabarber- och jordgubbssaft med vanilj

Härlig saft med smak av sommar.
Av receptet blir det ungefär 1 liter koncentrerad saft.
Om man vill kan man skippa vaniljstången.
Course Dryck
Cuisine dryck, kall dryck, saft
Keyword egen saft, rabarber och jordgubbsaft, rabarber och jordgubbssaft med vanilj, saft med vanilj, saft recept med jordgubbar, saft recept med rabarber, sommarsaft, sommarsaft recept
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 1 sats
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 800 g rabarber
  • 500 g jordgubbar, både färska och frysta går bra
  • 5 dl vatten
  • 1 st vaniljstång
  • 3 dl strösocker

Instructions

  • Skölj rabarber och jordgubbar.
  • Skär rabarber i 1 cm stora bitar. Snoppa av jordgubbarna. Dela på vaniljstången och skär ett snitt och gröp ur innehållet i vaniljstången.
  • Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i rabarber, jordgubbar och vaniljstång. Koka på medeltemperatur under lock tills rabarbern och jordgubbarna är mjuka. Skumma av.
  • Ta fram en trådsil, en ren tunn kökshandduk och en till rymlig kastrull.
    Alternativt använd saftsil och en rymlig kastrull.
  • Placera trådsilen över kastrullen och lägg kökshandduken i trådsilen. 
    Placera saftsilen över kastrullen.
  • Häll över de kokta rabarberna och jordgubbarna i silen och låt saften rinna igenom. Pressa till med t.ex. en träslev eller slickepott. För att få fram sista saften vrid åt handduken/saftsilen och pressa ur saften.
  • När all saft är utpressad, placera kastrullen på spisen och tillsätt socker.
  • Koka upp saften och sjud i någon minut. Skumma av.
  • Häll över saften i förvärmda och rena glasflaskor med tätslutande kork (viktigt att flaskan är förvärmd då risken är att flaskan spricker om den är kall).
  • Förslut flaskan på en gång och låt stå och svalna helt i rumstemperatur. Ställ sedan flaskan i kylen.
  • Förvara saften svalt eller frys in.
    Saften håller ca 2 veckor i kylen.
css.php