Rabarbersaft
Härligt god rabarbersaft. Riktig smak av vår och sommar. Just den här rabarbersaften gör vi varje vår när det äntligen är dags att skörda rabarber ute på våran tomt.
Rabarbersaft
En god svalkande rabarbersaft. Av receptet får man ut mellan 10-15 dl koncentrerad saft. Exakt hur många dl man får ut beror helt enkelt på hur mycket vätska rabarbern innehåller.
Servings 10 dl saft
Ingredients
- 1 ½ kg rabarber
- 5 dl vatten
- 3 dl strösocker
Instructions
- Skölj och skär rabarber i 1 cm stora bitar
- Häll vatten i en rymlig kastrull och koka upp. Lägg i rabarberna och koka på medeltemperatur under lock tills alla rabarber är mjuka. Skumma av.
- Ta fram en trådsil, en ren tunn kökshandduk och en till rymlig kastrull.Alternativt använd saftsil och en rymlig kastrull.
- Placera trådsilen över kastrullen och lägg kökshandduken i trådsilen. Placera saftsilen över kastrullen.
- Häll över de kokta rabarberna i silen och låt saften rinna igenom. Pressa sedan rabarberna med t.ex. en träslev eller slickepott. För att få fram sista saften vrid åt handduken och pressa ur saften.
- När all saft är utpressad placera kastrullen på spisen och tillsätt socker.
- Koka upp saften och sjud i någon minut. Skumma av.
- Häll över saften i förvärmda glasflaskor med tätslutande kork (viktigt att flaskan är förvärmd då risken är att flaskan spricker om den är kall).
- Förslut flaskan på en gång och låt stå och svalna helt i rumstemperatur. Ställ sedan flaskan i kylen.
- Förvara saften i kylen eller frys in. Saften håller ca 2 veckor i kylen.
Senaste kommentarer