Räksoppa
En len räksoppa som passar perfekt som middag men ännu bättre som förrätt till en finare tillställning som t.ex. nyår. Räksoppan känns lyxig och är enkel att tillaga dessutom. Det enda som tar lite tid är att skala räkorna men det är det värt det kan vi lova.

2 portioner eller 4 mindre förrätter
Tillagningstid: ca 30 minuter + tid för att skala räkor

500 g räkor med skal
1 stor eller 2 små schalottenlökar
1 liten fänkål
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 msk fiskfond
5 dl vatten
1 dl mousserande vin med eller utan alkohol (Vintips: Perelada Cava Star Brut Organic)
3 dl vispgrädde
salt
peppar
1 knippe dill

Tillbehör
Västerbottenschips
1 knippe dill

Skala räkorna, spar räkskalen. Ställ de skalade räkorna i kylen. Skala och hacka schalottenlökarna. Skar fänkålen i mindre bitar. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs räkskalen i några minuter. Tillsätt schalottenlöken, fänkålen och tomatpurén fräs i några minuter. Häll i fiskfonden vattnet och mousserande vin. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter. Sila soppan och lägg den silade soppan i en kastrull. Häll i vispgrädden och smaka av med salt och peppar. Koka upp och låt soppan små puttra i ca 10 minuter.

Västerbottenschips
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den rivna osten i små högar, ca 4 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 5-6 minuter tills de fått en fin färg.

Vid servering lägg de skalade räkorna på sopptallriken och häll på med soppa och dekorera med några dillkvistar och västerbottenschips.

css.php