Ravioli med soltorkad tomat och basilika och skummad vitvinsås
4 portioner
Tillagningstid över 60 minuter
Pastadeg
300 g durumvete
3 rumsvarma ägg
1/2 tsk salt
Fyllning
250 g ricotta
zezt från 1 citron
1 1/2 dl finriven parmesanost
1 1/2 dl finhackade soltorkade tomater
1 dl finhackad basilika
svartpeppar
Vitvinsås
1 schalottenlökar
1 dl vitt vin
2 1/2 dl grädde
1 msk smör
salt
peppar
en skvätt mjölk
Till servering
rostade pinjenötter
Pastadeg
Placera mjölet på en bänk och forma en grop i mitten. Vispa upp äggen lite lätt i en skål med saltet. Häll ner äggen i gropen. Arbeta sakta in mjölet från insidan av gropen med en gaffel, tills äggen inte rinner längre. Använd sedan båda händerna för att föra resten av mjölet över äggblandningen. Knåda snabbt ihop till en deg. Fortsätt att knåda degen tills den känns mjuk men inte klibbig. Det ska vara en smidig deg. Plasta in degen med plastfolie och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
Fyllning
Gör fyllningen under tiden som pastadegen vilar i kylen.
Blanda samman ricotta, citron zezt, parmesan, soltorkade tomater, basilka och svartpeppar i en skål. Ställ in i kylen.
Vitvinsås
Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg löken i en kastrull och häll över vinet. Koka upp och låt reduceras till hälften. Tillsätt grädden och låt såsen koka ihop i ca 15 minuter. Sila av såsen och lägg i en klick smör och smaka av med salt och peppar. Tillsätt en skvätt mjölk och använd en stavmixer för att få till en skummig sås.
Ravioli
Kavla ut pastadegen med hjälp av en pastamaskin. Börja med att mata in degen i maskinen med grövsta inställningen. Minska sedan avstånden mellan valsarna med ett steg. Låt degen gå igenom alla inställningarna ner till den tunnaste inställningen.
Skär sedan ut ca 5-6 cm stora rundlar med ett runt kakmått.
Lägg sedan ungefär 1 tsk fyllning på mitten av varje rundel. Fukta sedan ett finger med vatten och gör en cirkel runt fyllningen. Vik sedan varje rundel dubbel och nyp ihop kanterna med fingrarna. Dra försiktigt ner hörnen så att det blir en halvmåne.
Koka raviolin i en rymlig kastrull med vatten som är salt som medelhavet i omgångar i ca 4-5 minuter. När raviolin är klar lyft dem försiktigt upp men hjälp av en hålslev.
Medan raviolin kokar rosta pinjenötter i en torr stekpanna.
Servera raviolin med vitvinsåsen och rostade pinjenötter.
Tips! Om det blir fyllning över är den god att bre över en baguette eller kex.
Senaste kommentarer