Ravioli med svartkål, hasselnötter och brynt smör
4 portioner
Tillagningstid över 60 minuter
Pastadeg
300 g durumvete
3 rumsvarma ägg
1/2 tsk salt
Fyllning
250 g svartkål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
250 g mascarpone
Zest från 1/2 citron
salt
svartpeppar
olja till stekning
Svartkålschips
ca 100 g svartkål
olivolja
salt
riven parmesan
Rostade hasselnötter
50 g hasselnötter
Brynt smör
100 g smör
Till servering
riven parmesan
Pastadeg
Placera mjölet på en bänk och forma en grop i mitten. Vispa upp äggen lite lätt i en skål med saltet. Häll ner äggen i gropen. Arbeta sakta in mjölet från insidan av gropen med en gaffel, tills äggen inte rinner längre. Använd sedan båda händerna för att föra resten av mjölet över äggblandningen. Knåda snabbt ihop till en deg. Fortsätt att knåda degen tills den känns mjuk men inte klibbig. Det ska vara en smidig deg. Plasta in degen med plastfolie och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
Fyllning
Skölj svartkålen och torka av. Skär bort stammen och riv av svartkålsbladen med händerna till mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en panna med olja och fräs löken i någon minut. Tillsätt vitlök och svartkål och stek till svartkålen ”krympt” och tillsätt salt och peppar. Låt svalna. Ta fram en bunke och blanda samman mascarpone och zest från citron. Vänd sedan ner svartkålen och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
Svartkålschips
Sätt ugnen på 150 grader. Skölj svartkålen och torka av. Riv svartkålen i bitar med händerna och fördela på en ugnssäker plåt. Ringa över olivolja och massera kålen med oljan. Strö över salt och riven parmesan och ställ in i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och ställ åt sidan.
Rostade hasselnötter
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalen börjar lossna och får färg. Lägg sedan över hasselnötterna över en ren kökshandduk. Omslut nötterna med kökshandduken och rör om handduken med händerna så att resten av skalen lossnar. Det gör inget om lite skal finns kvar. Hacka sedan nötterna och ställ åt sidan.
Brynt smör
Lägg smöret i en kastrull och smält på hög värme. Värm smöret tills det får en gyllen brun färg och nötig doft. Ta från värmen och häll över i en skål eller bunke.
Ravioli
Kavla ut pastadegen med hjälp av en pastamaskin. Börja med att mata in degen i maskinen med grövsta inställningen. Minska sedan avstånden mellan valsarna med ett steg. Låt degen gå igenom alla inställningarna ner till den tunnaste inställningen.
Skär sedan ut ca 5-6 cm stora rundlar med ett runt kakmått.
Lägg sedan ungefär 1 tsk fyllning på mitten av varje rundel. Fukta sedan ett finger med vatten och gör en cirkel runt fyllningen. Vik sedan varje rundel dubbel och nyp ihop kanterna med fingrarna. Dra försiktigt ner hörnen så att det blir en halvmåne. Tryck hörnen eventuellt med en gaffel.
Koka raviolin i en rymlig kastrull med vatten som är salt som medelhavet i omgångar i ca 4-5 minuter. När raviolin är klar lyft dem försiktigt upp men hjälp av en hålslev.
Servera raviolin med svarkålschips, hasselnötter brynt smör och riven parmesan.
Senaste kommentarer