Rödbetspasta
Visst är det härlig färg på den här pastan. Det tycker vi! Den här pastan är dessutom supergod tycker vi. Är en sån pasta där man skulle kunna äta upp hela kastrullen själv.
Den är enkel att göra också. För att få fram den goda smaken av rödbetorna rostar vi dem i ugnen tillsammans med olivolja, salt och rosmarin. Mot slutet av ugnstiden lägger vi även i grovt hackad vitlök. Vi väljer att rosta vitlöken för att den ska bli mildare i smaken och inte ta över när rödbetorna ska mixas ihop till en pesto. Efter att rödbetorna och vitlöken fått rostas klart i ugnen mixas de ihop med olivolja, pinjenötter och parmesanost samt smakas av med salt och svartpeppar.
Slutligen blandas peston ihop med nykokt pasta och en skvätt pastavatten.
Rödbetspasta
Ingredienser
Rödbetspesto
- 400 g rödbetor
- olivolja
- salt
- 1 tsk torkad rosmarin
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 ½ dl olivolja (till när rostade betorna ska mixas)
- 50 g pinjenötter
- 2 dl finriven parmesan
- svartpeppar
Pasta
- 4 portioner pasta gärna linguine
- 1 skvätt pastavatten som sparas efter pastakoket
Till servering
- fetaost eller getost
- valnötter eller pinjenötter
- riven parmesan
- färsk basilika
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala betorna och skär i mindre bitar.
- Lägg över på en ugnsplåt och ringla på med olivolja, salt och rosmarin.
- Ställ plåten i ugnen i ca 45-60 minuter till rödbetorna är mjuka. Hur lång tid betorna tar beror på om de är färska eller lagrade samt hur stora bitarna är.Skala och skär vitlöken grovt. När det återstår 20 minuter lägg vitlöken i ugnen rör runt och låt gå klart.
- Börja koka pastan strax innan betorna är klara.
- När betorna är klara ta ut ur ugnen. Lägg rostade betorna och vitlöken i en mixer/matberedare. Tillsätt olivolja, pinjenötter och parmesan. Mixa ihop till en slät smet. Smaka av med salt och peppar.
- Sila av pastan men spar en skvätt av pastavattnet.
- Blanda pastan med rödbetspesto och pastavatten.
- Servera pastan med smulad fetaost, nötter, parmesan och basilika.
Senaste kommentarer