Saffranslax med apelsin, fänkål och purjolök
En god laxrätt med framförallt saffran och apelsin. En smakkombination som fungerar bra tillsammans.

Skriv ut

Saffranslax med apelsin, fänkål och purjolök

En god lax med framförallt saffran och apelsin som smaksättning.
Måltid Huvudrätt
Kök fisk, lax
Keyword lax med apelsin, lax med saffran, lax, saffran och apelsin, saffranslax, saffranslax med fänkål och purjolök, saffranslax recept
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 5 portioner
Författare Elina & Mickes Mat

Ingredienser

  • 700 g laxsida
  • 1 st purjolök
  • 1 st fänkål
  • smör till stekning
  • 0,5 g saffran
  • ca 1 tsk vatten
  • 4 dl creme fraiche
  • 1 st apelsin
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ansa och skiva purjolöken.
  • Skala fänkålen och skär i mindre bitar.
  • Hetta upp en panna med smör och fräs purjolök och fänkål tills det är glansigt och mjukt. Ställ åt sidan.
  • Lägg saffran och vatten i en bunke och låt stå och dra i några minuter.
    Detta för att saffranen ska kunna färga creme fraichen bättre.
  • Blanda ner creme fraiche och riv ner zesten från en hel apelsin. Blanda.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Ta fram en ugnssäkerform och lägg i ett bakplåtspapper.
  • Bena eventuellt ur laxen. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i formen.
  • Salta laxen.
  • Lägg den frästa purjolöken och fänkålen runt om laxen.
  • Bre över creme fraiche blandningen över laxen.
  • Ställ i ungen i ca 25-30 minuter.
  • Servera.
css.php