Saffranslax med apelsin, fänkål och purjolök
En god laxrätt med framförallt saffran och apelsin. En smakkombination som fungerar bra tillsammans.
Saffranslax med apelsin, fänkål och purjolök
En god lax med framförallt saffran och apelsin som smaksättning.
Servings 5 portioner
Ingredients
- 700 g laxsida
- 1 st purjolök
- 1 st fänkål
- smör till stekning
- 0,5 g saffran
- ca 1 tsk vatten
- 4 dl creme fraiche
- 1 st apelsin
- salt
- peppar
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ansa och skiva purjolöken.
- Skala fänkålen och skär i mindre bitar.
- Hetta upp en panna med smör och fräs purjolök och fänkål tills det är glansigt och mjukt. Ställ åt sidan.
- Lägg saffran och vatten i en bunke och låt stå och dra i några minuter. Detta för att saffranen ska kunna färga creme fraichen bättre.
- Blanda ner creme fraiche och riv ner zesten från en hel apelsin. Blanda.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ta fram en ugnssäkerform och lägg i ett bakplåtspapper.
- Bena eventuellt ur laxen. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i formen.
- Salta laxen.
- Lägg den frästa purjolöken och fänkålen runt om laxen.
- Bre över creme fraiche blandningen över laxen.
- Ställ i ungen i ca 25-30 minuter.
- Servera.
Senaste kommentarer