Semlor med rostad mandelmassa
Semlor är roliga att baka och gott blir det också. De här semlorna fyller vi med en egengjord rostad mandelmassa. Mandlarna rostar vi i ugnen för att få en härlig rostad och nötig ton. Den hemgjorda mandelmassan smakar inte alls som köpt mandelmassa. Vi tycker hemgjord smakar mer mandel.
För att lyckas med bulldegen gäller det att knåda den riktigt länge för att få den perfekta konsistensen och ett bra glutennätverk. I vår köksassistent som är en Kenwood XL elite tar det mellan 20-25 minuter innan den är perfekt utifrån måtten på just detta recept här nedan. Då använder vi en degkrog. Hur lång tid det tar beror helt och hållet vilken maskin man har. Många recept som finns där ute anger ganska ofta att knåda en bulldeg i ungefär 10 minuter. Men utifrån erfarenhet gäller inte för vår maskin då 10 minuter är alldeles för kort tid utan det behövs minst den dubbla tiden för att få en bra konsistens på bulldegen. 10 minuter fungerar säkert toppen bra om man har t.ex. en Ankarsrum som både har degrulle och skrapa som arbetar samtidigt när degen knådas.
Semlor med rostad mandelmassa
Ingredienser
Bulldeg
- 25 g jäst
- 2 ½ dl rumsvarmt mjölk
- 1 st rumsvarmt ägg
- 1 dl strösocker
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- ½ tsk salt
- 100 g rumsvarmt smör
- ca 8 dl vetemjöl
- ägg till pensling
Rostad mandelmassa, räcker till 6 st semlor
- 200 g sötmandlar
- 200 g florsocker
- 2 st äggvitor
- ev. en skvätt mjölk
Garnering
- 3 dl vispad grädde smaksatt med vaniljsocker (3 dl grädde räcker 6 st semlor)
- florsocker
Instruktioner
Bulldeg
- Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp. Häll ner resten av mjölken, tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och smör.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen för hand eller med hjälp av köksassistent tills degen släpper bunkens kanter och klarar glutenprovet. I vår maskin som är en Kenwood XL elite tar det ca 20-25 minuters knådning med degkrok. Tänk på att det är olika tid beroende på vilken maskin man har. Glutenprovet, gör såhär: Ta en bit deg och dra degen mellan händerna. Degen är klar när man kan dra degen så det blir en tunn hinna, som ett fönster, utan att gå sönder.
- Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 45-60 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela bulldegen i 10 bitar och forma till släta runda bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck över bullarna och låt jäsa i ca 20-30 minuter. Notis: Har man knådat degen tills man fått fint glutennätverk brukar man ytterst sällan knappt behöva ha något mjöl vid utbakningen.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ungen i ca 10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler.
Rostad mandelmassa
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Lägg mandlarna på en ugnsplåt och ställ plåten i ugnen i ca 10-12 minuter. Rör om mandlarna några gånger under tiden.
- Ta ut mandlarna och låt svalna.
- Mixa mandlarna med hjälp av en matberedare till en smulig massa. Tillsätt florsocker och mixa ihop.
- Tillsätt äggvitan och mixa till en slät konsistens. Tycker man att mandelmassan är för tjock kan man tunna ut den till önskad konsistens med mjölk.
Bygg semlor
- Vispa grädde tillsammans med vaniljsocker. Lägg den vispade grädden i en spritpåse.
- Skär av ett lock till varje bille. Fyll bullarna med rostad mandelmassa. Spritsa på grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.
Senaste kommentarer