Smörstekt torsk med potatispuré, hollandaise och fänkåls- och gurksallad
4 portioner
Tillagningstid under 60 minuter

Torsk
600 g torskfilé
salt
peppar
smör

Potatispuré
1 kg potatis
50 g smör
2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 – 1,5 dl crème fraiche
malen muskotnöt
salt
peppar

Hollandaise
3 äggulor
150 g smör
1 msk citronsaft
zest från citron
salt

Fänkåls- och gurksallad
1 fänkål
1/2 gurka
smör
salt

Torsk
Skär eventuellt torskfilé i lagom stora bitar. Salta och peppra fisken. Hetta upp en panna med smör och stek torsken i ca 2-3 minuter per sida samtidigt som fisken öses med smör.

Potatispuré
Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen i en potatispress. Värm smör, mjölk och grädde i en kastrull. Blanda potatisen med den värmda mjölkblandningen och crème fraiche. Smaka av med muskot, salt och peppar.

Hollandaise
Smält smöret och häll över i en skål utan att ta med det vita grumliga slaggämnena. Låt svalna. Lägg äggulorna och citronsaften i en rostfri bunke eller kastrull över ett vattenbad. Vispa till en krämig konsistens. Tillsätt sedan det smälta smöret droppvis till en början och häll sedan ner smöret i en jämn stråle. Vispa tills hollandaisen tjocknat och allt smör är tillsatt. Smaka av hollandaisen med zest från citron och salt.

Fänkåls- och gurksallad
Skiva fänkålen och spara fänkålsdillen för garnering. Hetta upp en panna med smör och fräs fänkålen i några minuter. Smaka av med salt och lägg över fänkålen i en skål. Hyvla gurkan tunn med hjälp av en mandolin, torka av gurkan med hushållspapper. Blanda gurkan med den stekta fänkålen.

Servera torsken med potatispuré, hollandaise och fänkåls- och gurksallad.

css.php