Stekt torsk med ärtpuré, gulbetor, schalottenlök och brynt smör med citron
God torskrätt med goda smaker som sötma från gulbetor och schallotenlök, nötighet och syra från det brynta smöret. Sedan en hint av vitlök i ärtpuré. Smaken av vitlöken ska inte ta över, går man i med för mycket vitlök kommer vitlöken ta över och man kommer inte känna de andra smakerna på ett bra sätt.
Den här rätten tar lite tid men gör man ett moment i taget kommer det gå bra.
Vi har placerat momenten i det här receptet i turordning för att underlätta.

4 portioner
Tid: ca 60 minter
Ugnstemperatur: 225 grader

Ärtpuré
3 dl frysta gröna ärtor
1 dl creme fraiche
1/2 liten vitlöksklyfta (smaka av, vitlökssmaken ska inte vara dominerande)
salt
peppar

Gulbetor
500 g gulbetor
olivolja
salt
peppar

Brynt smör med citron
100 g smör
1/2 citron, saften
nypa salt

Stekt schalottenlök
6 st schalottenlökar
smör att steka i

Stekt torsk
4 portionsbitar av torsk
salt
svartpeppar
smör till stekning

Ärtpuré
Om du har is i frysen. Förbered ett vattenbad med iskallt vatten och is. Ärtorna ska blancheras vilket är snabbkoka i vatten och sedan ska det kylas ner snabbt för att avstanna tillagningen. Det går även att spola i iskallt vatten också men då tar det lite längre tid att kyla ner.

Koka upp vatten i en kastrull. Blanchera ärtorna 1,5 minut. Ta från värmen och sila bort vattnet och lägg ärtorna i isbadet för nedkylning.
Skala och finhacka vitlök. Låt ärtorna torka av och lägg i en matberedare. Tillsätt creme fraiche och vitlök. Mixa ihop till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Ställ purén i kylen. Purén ska värmas upp strax innan servering.

Gulbetor
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala gulbetorna och skär i 1×1 cm stora bitar. Lägg över på en ugnssäker form och ringa över olivolja. Strö över salt och peppar och blanda runt. Ställ ugnsplåten i ugnen i ca 20 minuter tills de är mjuka.
Blir betorna klara innan du hunnit steka fisken. Kan du stänga av ugnen och låta de stå kvar i ugnen, men öppna ugnsluckan och släpp ut en del av värmen.

Brynt smör med citron
Bryn smöret i en kastrull och rör om hela tiden tills den fått en gyllenbrun färg och doftar nötigt.
Du ska röra om för att det brynta som ger god smak inte ska fastna i botten av kastrullen. Tillsätt en nypa salt och pressa ner citronsaft. Låt stå på låg värme fram tills servering. Rör om den då och då.

Stekt schalottenlök
Skala schalottenlökarna och dela de på längden. Hetta upp en panna till medelvärme med smör och stek endast snittytan av löken tills den fått fin yta. Stäng av plattan och ställ åt sidan fram tills servering.

Uppvärmning av ärtpuré
Ta fram ärtpuren från kylen och lägg i en kastrull. Värm upp och rör om den under uppvärmningen. När ärtpurén är varm stäng av plattan och lägg på ett lock. Låt stå till servering.

Stekt torsk
Torka av torskbitarna med hushållspapper. Salta och peppra torsken. Hetta upp en panna till medelvärme med smör. Lägg i torsken och stek bägge sidor till temperaturen visar 48 grader. Lyft bort torsken från stekpannan, torsken kommer gå upp någon grad medan du under tiden lägger upp maten på tallriken.
Torsk och annan fisk upplevs oftast som torr om man steker det för länge och om kärntemperaturen går upp över 60 grader.

Upplägg på tallriken (Se bilden nedan)
Lägg betor och schalottenlök som en båge och sedan placera ut tre klickar av ärtpurén. Placera fiskbiten på tallriken och skeda över det brynta smöret.
Ta inspiration från bilden eller gör din egen variant 🙂


css.php