Svamprisotto
4 portioner
Tillagningstid ca 40 minuter
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3-4 msk olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 port arborioris
2 dl vitt vin
salt
peppar
150 g champinjoner
150 g kastanjechampinjoner
smör till stekning
3 dl riven parmesan
20 g smör
1 kruka hackad bladpersilja
ev. tryffelolja till servering
Koka upp vatten med buljongtärningarna, sänk värmen och låt buljongen sjuda. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en tjockbottnad gryta/kastrull med olivolja och fräs riset på hög temperatur i ca 2 minuter. Lägg i lök och vitlök, fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i vin och låt vinet koka in. Sänk temperaturen och häll på 3 dl buljong och låta koka in. Späd sedan med 1-2 dl buljong åt gången. Rör ofta. Skiva svampen och hetta upp en panna med smör och fräs svampen i några minuter och ställ åt sidan.
När riset är mjukt men fortfarande har en kärna i mitten smaka av med salt och peppar. Blanda ner svampen, 2 dl parmesan, smör och bladpersilja.
Strö över resterande parmesan vid servering och ringla eventuellt över tryffelolja.
Servera risotton som den är eller med protein som t.ex. prosciutto crudo, kyckling eller något annat.
Senaste kommentarer