Tandoorigryta med kyckling – smakrik och god gryta
Vi gillar indiska smaker eftersom det är så smakrikt och man använder så härliga kryddor i det indiska köket. Den här grytan passar både bra till vardag som helg.

En smakrik marinad
Vår tandoorigryta är enkel att laga och full av härliga smaker. Kycklingen marineras med yoghurt, tandoorikrydda, gurkmeja och salt, minst i en timme. För ännu mer smak rekommenderar vi att man marinera t.ex. över natten.

Tillagning
När kycklingen är färdigmarinerad är det dags att steka den. Det är bäst att bryna kycklingen i omgångar tillsammans med lite olja, för att få en fin och jämn yta. Om man steker för mycket kyckling på en gång, finns det risk att den släpper vätska och istället kokar, vilket kan göra den mindre saftig.

När kycklingen stekts steks först lök och sen tillsätts vitlök och ingefära. Sen gå i med kycklingen och mer kryddor och avluta med att tillsätta finkrossade eller passerade tomater, grädde och låt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med salt. Lättlagat och gott helt enkelt.

Val av kyckling
Vi använder ofta kycklingfilé för denna rätt, men den blir minst lika god med kycklinglår. Kycklinglår ger en saftigare gryta och tillför en rikare smak, då den innehåller med fett i jämförelse med kycklingfilé.

Vi gillar ett servera tandoorigrytan med naanbröd eller papadums. Även rostad lök på är gott och så självklart koriander.
Print

Tandoorigryta med kyckling

En god och smakrik gryta med smak av tandoori.
Måltid helgmat, helgmiddag, Huvudrätt, Middag
Kök asiatiskt, Indiskt, kycklingrecept
Keyword kycklinggryta med tandoori, lättlagat indisk kycklinggryta, tandoori, tandoorigryta, tandoorigryta med kyckling, tandoorikyckling
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme 30 minuter
Servings 4 portioner
Author Elina & Mickes Mat

Ingredienser

Marinad

  • 600 g kycklingfilé eller kycklinglår
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk tandoorikrydda
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt

Gryta

  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 tumstor bit av färsk ingefära
  • olja till stekning
  • 1 msk tandoorikrydda
  • 1 tsk spiskummin
  • 400 g finkrossade eller passerade tomater
  • 1 ½ dl grädde
  • salt

Till servering

  • ris
  • färsk koriander
  • rostad lök
  • naanbröd eller papadums

Instruktioner

Marinad

  • Skär kycklingen i bitar.
  • Blanda samman yoghurt, tandoori, gurkmeja och salt i en skål.
  • Lägg i kycklingen och blanda väl.
  • Låt kycklingen marineras i kylen i minst 1 timme men gärna mer, t.ex. över natten.

Grytan

  • Skala lök, vitlök och ingefära. Hacka i mindre bitar.
  • Hetta upp en panna med olja. Bryn kycklingen i omgångar och ställ åt sidan.
  • Tillsätt olja i pannan och fräs lök utan att den tar färg i någon minut. Tillsätt vitlök och ingefära och fräs yterligare i någon minut.
  • Lägg i kyckling, tandoori och spiskummin och blanda runt.
  • Tillsätt finkrossade eller passerade tomater och grädde. Smaka av med salt och låt grytan puttra i ca 10 minuter.
  • Servera grytan med t.ex. ris, koriander, rostad lök och bröd.

Detta inlägg har redigerats 2024-08-07

css.php