Tekakor
Härliga luftiga tekakor som passar perfekt till frukost och fikat tillsammans med en god kopp te eller kaffe. Toppa tekakorna med din favoritpålägg. Vi älskar dessa med smör och en god lagrad ost.
Tekakor
Ljuvliga tekakor som passar perfekt till frukost eller fikat tillsammans med en kopp te eller kaffe. Av receptet blir det 14-16 tekakor.
Servings 14 st
Ingredients
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 2 ½ dl vatten
- 3 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 1 st ägg
- ca 11-12 dl vetemjöl special
Instructions
- Smula jästen ner i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och kontrollera gärna tempen med en termometer. Vätskan ska vara fingervarmt (37) grader, är det för varmt, vänta då tills vätskan svalnat ner till 37 grader.
- Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt socker, salt och ägg och rör runt.
- Tillsätt vetemjöl special samtidigt som degen arbetas med hjälp av köksassistent eller för hand. Arbeta degen i 10 minuter med köksassistent eller 20 minuter för hand.Degen ska vara smidig och inte allt för klibbig, men tillsätt inte för mycket mjöl annars riskerar bröden att bli torra.
- Låt degen jästa övertäckt till dubbel storlek det tar mellan 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Stjälp upp degen på ett välmjölat bord. Kavla ut degen så den blir ca 1 cm tjock. Stansa sedan ut runda tekakor med en rund form, ca 11 cm i diameter. Återupprepa processen tills all deg använd. Sista degbiten kan formas och plattas till för hand eftersom den mycket sannolikt kommer bli en mini tekaka.
- Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
- Ställ i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna innan servering.
Senaste kommentarer