Tiramisu med jordgubbar och vit choklad
En somrig tiramisu som passar perfekt som efterrätt efter en grillkväll, eller varför inte till sommarfikat.
När jag gjorde en mer klassisk Tiramisu till Micke när han fyllde 30 år fick vi förslag på Instagram att göra en tiramisu med jordgubbar. Då tänkte vi, vilket bra förslag! Det måste vi göra och ta fram recept på. Så nu är receptet på en tiramisu med jordgubbar här och det vi även gjort är att lägga till vit choklad. Jordgubbar och vitchoklad är ju bara en så god kombo!

Vi har även för denna tiramisun ersatt kaffet till koncentrerad fläderblomssaft. Vill du ha kaffe istället går det bra att byta ut flädersaften till kaffe. Sen om du vill skippa amaretto/rom är det bara att skippa, det blir fortfarande lika gott utan.

Recept
4 portioner
Tid: ca 30 minuter + 4 timmar i kylen men gärna mer

100 g vit choklad
2 ägg 
1 dl strösocker 
250 g mascarpone 
2 msk amaretto eller rom 
8 st savoiardikex 
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
ca 8-10 st färska jordgubbar
kakao, till pudring
Jordgubbar till garnering

Börja med att smälta vit choklad (spar lite av chokladen för garnering), gärna över ett vattenbad.
Låt svalna.

Ta fram två bunkar/skålar. Dela upp äggulor och äggvita i separata bunkar/skålar. 
Ta bunken med äggulorna och tillsätt 1/2 dl socker och vispa till en krämig konsistens med en elvisp. Tillsätt mascarpone, vit choklad och amaretto/rom och vispa ihop till en slät smet. 

Ta bunken med äggvitorna och vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt sedan 1/2 dl socker lite i taget tills äggvitan får fasta toppar. Vänd ner äggvitasmeten i bunken med mascarponen till en jämn smet.

Förbered kexen genom att dela på hälften och fyll upp en skål med fläderblomssaft.
Skiva jordgubbarna tunt. Garnera glasen med jordgubbarna, längs glasens ”vägg” (se bild nedan).
Lägg gärna mascarponekrämen i en spritspåse. Spritsa eller fördela ut en klick i botten av glasen försiktigt utan att ta välta ”jordgubbsväggen”.
Doppa kex i fläderblomssaften och lägg kexen på mascarponekrämen. Spritsa på ett nytt lager kräm. Lägg ytterligare ett kexlager och avsluta med att sprita på ett lager kräm.
Ställ tiramisun i kylen i minst 4 timmar, eller över natten.

Innan servering
Hacka vit choklad. Strö över chokladen över tiramisuglasen.
Pudra över ett lager med kakao och garnera med jordgubbar.

css.php