Traditionell kålrotslåda
Lanttulaatikko eller kålrotslåda som det heter på svenska är en traditionell rätt på det finska julbordet. Kålrotslådan har man serverat på det finska julbordet från 1700-talet, kanske ännu tidigare. Så det är verkligen en rätt som nästan måste finnas på ett finskt julbord.

Jag Elina är ju finsk men född och uppvuxen i Sverige är uppvuxen med att kålrotslådan har sin trogna plats på julbordet som min familj äter på julafton. Utan kålrotslådan skulle det inte vara ett riktigt julbord.

Skriv ut

Traditionell kålrotslåda

Kålrotslåda en riktigt traditionell rätt på det finska julbordet.
Måltid julmat
Kök finskt, jul, julmat
Keyword finsk julmat, finska jul recept, finska recept, kålrotslåda, kålrotslåda recept, recept finsk jul mat, traditionell finsk kålrotslåda
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Total tid 3 timmar 15 minuter
Portioner 8 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 kg kålrot
  • vatten
  • 1 tsk salt
  • ca 3 dl kokspad från kålrötterna
  • 1 dl ströbröd
  • 3 dl grädde
  • 2 st ägg
  • ¾ dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk malen ingefära
  • ¼ tsk vitpeppar (gärna malen med pepparkvarn)
  • ¼ tsk malen muskot (kan uteslutas)

Topping

  • ströbröd
  • smörklickar

Övrig

  • 1 klick smör att smörja ugnsformen

Instruktioner

  • Skala kålrötter. Skär i lika stora kuber.
  • Lägg över i en kastrull. Häll på med vatten så det täcker kålrötterna. Tillsätt en tsk salt.
  • Koka upp kålrötterna. Sänk värmen och låt småkoka under lock tills kålrötterna är mjuka så det lätt går att mosa.
    Jag brukar koka 50-60 minuter för de ska bli riktigt mjuka.
  • När kålrötterna är riktigt mjuka. Spar ca 3 dl av kokspadet (bättre att ta för mycket än för lite). Sila av kålrötterna och låt de ångas av en stund.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • I en bunke blanda samman ströbröd och grädde. Låt svälla i 5-10 minuter.
  • Stöt kålrötterna med potatisstöt eller mixa med stavmixer till en puré och späd med kokspadet.
  • Blanda ner ströbrödsblandningen, ägg och mörk sirap. Smaka av med salt, ingefära, vitpeppar och eventuellt malen muskot.
  • Ta fram en ugnsform. Smörj in alla kanter med smör.
  • Häll ner kålrotslådan i ugnsformen. Använde slickepott för att få ett jämt lager.
  • Ta fram en matsked använd spetsen på skeden för att skapa ett vågigt händer över kålrotslådan.
    Osäker på hur man ska göra? Se gärna min video ovanför detta receptkort.
  • Strö över ströbörd och lägg på några smörklickar.
  • Ställ kålrotslådan i nedredelen av ugnen i ca 90 minuter
  • Ta ut. Servera. Kålrtoslådan går även bra att frysa in.
css.php