Udonnudlar med räkor
Utsökt nudelrätt med räkor, grönsaker och härlig woksås. Enkel att laga, så god och passar i matlåda.
Vad är udonnudlar för något?
Udonnudlar är tjocka vetenudlar. De har en neutral smak och kan både ätas varma och kalla. Finns även i olika storlekar och säljs som färska och torkade.
Till den här rätten använder vi färska udonnudlar.
Var köper man udonnudlar?
Udonnudlar kan man hitta i affärer som säljer asiatiska livsmedel men även i välsorterade matbutiker som t.ex. City gross, Ica Maxi och Willys. Men för bäst chans att få tag på den här typen av nudlar är att gå till en asiatisk livsmedelsbutik. Här i Västerås där vi bor finns de även på City gross men på t.ex. på Ica Maxi har vi inte sett dem.
Udonnudlar med räkor
Ingredienser
- 800 g färska udonudlar
- 400 g råa vannamei räkor
- salt
- svartpeppar
- 1 st gul lök
- 4 st vitlöksklyftor
- 200 g champinjoner
- 200 g vitkål
- 200 g morötter
- 3 st salladslöks stjälkar
- neutral olja till stekning
Woksås
- 2 msk kinesisk soja
- 4 msk ostronsås
- 2 msk japansk soja
- 2 msk mirin eller risvinäger
- 1 msk brun farinsocker
Instruktioner
- Tillred nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
- Skala lök och skär i skivor. Skala vitlök och hacka.
- Skiva svampen.
- Strimla vitkål. Skala morötter och skär i tunna stavar.
- Skiva salladslök tunt.
- Lägg räkorna i en skål och tillsätt salt och sverpeppar. Blanda runt.
- Blanda samman samtliga ingredienser för woksåsen i en skål.
- Hetta upp en panna med en skvätt olja. Stek räkorna i någon minut tills de ändrar färg från "gråaktig" till "rosaaktig" färg. Lägg över de stekta räkorna på ett fat och ställ åt sidan.
- Tillsätt en skvätt olja i pannan och stek lök i någon minut. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt svampen och stek tills svampen börjat mjukna. Tillsätt vitkål och morot och stek ytterligare någon minut.
- Tillsätt räkor, udonudlar, salladslök och woksås. Blanda runt ordentligt.
Senaste kommentarer