Västerbottenpaj med ädelost
Den här pajen gjorde vi till midsommar 2021 och vi var så sugna på en ostpaj till midsommarbordet. Vi var både sugna på västerbottensost och ädelost så därför kombinerade vi ihop dessa två till en härlig ostpaj. Om det blev gott? Svar: ja! Det var riktigt gott! Gillar du ost lika mycket som vi (speciellt Micke som skulle kunna leva på ost ;)) så kan vi varmt rekommendera dig att göra denna paj.
Västerbottenpaj med ädelost
En god ostpaj som passar perfekt till midsommar, kräftskivan eller när som helst när man är sugen på en ostpaj. Vill man äta pajen som en hel måltid räcker denna till 4 större bitar annars räcker den till ca 8 st mindre bitar.
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk iskallt vatten
Fyllning
- 3 st ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 krm svartpeppar
- 150 g västerbottensost
- 140 g ädelost
Instruktioner
Pajdeg
- Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassitent för att göra pajskalet.
- Tryck ut degen i en pajform (22 cm), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in den i kylen minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
Fyllning
- Knäck äggen i en bunke. Tillsätt grädde och svartpeppar och vispa ihop.
- Strö västerbottensost över pajskalet. Tärna ädelosten och strö över pajsaklet. Häll på äggstanningen i pajskalet. Grädda pajen på 200 grader i ca 20 minuter tills pajen har stelnat. Låt svalna.
Gillar du det vi gör? Så varför inte följa oss på instagram? På instagram lägger vi ut alla våra senaste recept men även videoklipp där du får hänga med oss och laga mat.
Senaste kommentarer