Västerbottenpaj med grönsaker
En god paj med västerbottensost och grönsaker. Den här pajen passar perfekt till buffébordet och till kräftskivan.

Print

Västerbottenpaj med grönsaker

Västerbottenpaj med grönsaker
Course matpaj, paj
Cuisine svenskt
Keyword grönsakspaj, grönsakspaj recept, paj med ost och grönskaer, paj med västerbottenost och grönsaker, västerbottenpaj med grönsaker, västerbottenpaj recept
Prep Time 1 hour
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes
Servings 6 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk iskallt vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning

  • 150 g broccoli
  • 7-8 st grön sparris
  • olja till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 60 g soltorkade tomater
  • 8-10 st små tomater, typ romantica
  • 150 g riven västerbottensost

Äggstanning

  • 4 st ägg
  • 4 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar

Instructions

  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet
  • Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
  • Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.

Fyllning

  • Koka upp lättsaltat vatten.
    Dela broccolin i mindre bitar och koka under lock i ca 2 minuter tills de blivit mjuka. Sila av broccolin och kyl ned med kallt vatten. Ställ åt sidan.
  • Bryt eventuellt av den torra nedre delen av sparrisen. Skär i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna med olja. Stek sparrissen i några minuter tills de fått fin färg. Tillsätt salt och peppar. Ställ åt sidan.
  • Skär soltorkade tomater i strimlor och dela på tomaterna.

Äggstanning

  • Vispa upp äggen i en bunke.
  • Tillsätt mjölk, salt och peppar. Vispa samman.

Montering

  • Fördela hälften av osten i det förgräddade pajskalet.
  • Lägg på sparris och fördela ut broccoli, soltorkade tomater och tomathalvorna.
  • Häll äggstanningen över grönsakerna. Avluta med att toppa med resterande västerbottensost.
  • Ställ pajen i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.
  • Ta ut och låt pajen svalna en stund innan servering. Detta för att pajen ska hinna sätta sig, så när man skär i pajen så håller bitarna sin form utan att "flyta" ut.
css.php