Västerbottenpaj med grönsaker
En god paj med västerbottensost och grönsaker. Den här pajen passar perfekt till buffébordet och till kräftskivan.
Västerbottenpaj med grönsaker
Västerbottenpaj med grönsaker
Servings 6 portioner
Ingredients
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk iskallt vatten
- 1 nypa salt
Fyllning
- 150 g broccoli
- 7-8 st grön sparris
- olja till stekning
- salt
- svartpeppar
- 60 g soltorkade tomater
- 8-10 st små tomater, typ romantica
- 150 g riven västerbottensost
Äggstanning
- 4 st ägg
- 4 dl mjölk
- salt
- svartpeppar
Instructions
- Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet
- Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
- Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.
Fyllning
- Koka upp lättsaltat vatten. Dela broccolin i mindre bitar och koka under lock i ca 2 minuter tills de blivit mjuka. Sila av broccolin och kyl ned med kallt vatten. Ställ åt sidan.
- Bryt eventuellt av den torra nedre delen av sparrisen. Skär i mindre bitar.
- Hetta upp en stekpanna med olja. Stek sparrissen i några minuter tills de fått fin färg. Tillsätt salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Skär soltorkade tomater i strimlor och dela på tomaterna.
Äggstanning
- Vispa upp äggen i en bunke.
- Tillsätt mjölk, salt och peppar. Vispa samman.
Montering
- Fördela hälften av osten i det förgräddade pajskalet.
- Lägg på sparris och fördela ut broccoli, soltorkade tomater och tomathalvorna.
- Häll äggstanningen över grönsakerna. Avluta med att toppa med resterande västerbottensost.
- Ställ pajen i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.
- Ta ut och låt pajen svalna en stund innan servering. Detta för att pajen ska hinna sätta sig, så när man skär i pajen så håller bitarna sin form utan att "flyta" ut.
Hej
Den där vill jag ha.
Den ser god ut
Med vänliga hälsningar
Erica
Supergod! Jag hade även i en halv rödlök och sedan tillsatte ja chiliflakes, vitlökspulver och citronpeppar samt lite paprikapulver i degen. Hade även en lagrad riven cheddar istället för västerbottenost (y)
Låter gott!