Allt på en plåt med lax
Allt på en plåt är smidigt att laga och en väldigt tacksam rätt. Den här allt på en plåt rätten görs med härliga grönsaker och lax.
Vad bör man tänka på när man lagar allt på en plåt?
Det är enkelt att man lockas av att bara lägga alla ingredienser på plåten och köra plåten rätt in i ugnen. Men är det verkligen bra att göra så om man tänker till? Svaret på den frågan är faktist nej, det är ingen bra idé. Eftersom alla grönsaker och lax har olika tillagningstider. Potatis behöver längre tid på sig att bli klart jämfört med zucchini och lax. Skulle zucchinin få gå lika länge i ugnen som potatisen kommer den bara bli mjuk och sladdrig och laxen kommer bli överkörd.
Det vi brukar göra när vi lagar allt på en plåt är faktist att anpassa tillagningstiden utifrån råvarorna man tänkt använda till rätten. Vi lägger först det som tar längst tid på plåten och ställer i ugnen en stund och sen fyller vi på plåten med resterande grejer utifrån deras tillagningstid. Genom att göra såhär har man omtanke för alla råvaror och visar respekt för dem genom att anpassa tillagningstiden.
Allt på en plåt med lax
Ingredienser
- 500 g potatis gärna delikatess
- 2 st broccolibuketter
- 1 st fänkål
- 2 st röd paprika
- 1 st zucchini
- 2 st röd lök (gärna färsk om det är säsong)
- 1000 g laxsida
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- torkad timjan
- paprikapulver
- vitlökspulver
- cayennepeppar
Till servering
- vitlöksmajonnäs eller annan valfri sås
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär potatis i bitar. Lägg över i en bunke och rör runt tillsammans med olivolja, salt, svartpeppar och timjan. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper.
- Skär broccoli och fänkål i bitar. Slunga runt i bunken med olivolja, salt och svartpeppar. Lägg över på plåten och blanda runt med potatisen. Spar gärna fänkålsdillen till servering.
- Ställ plåten i ugnen i ca 15 minuter.
- Skär paprika och zucchini i bitar. Skär rödlök i klyftor. Lägg över i bunken och slunga runt med olivolja, salt och svartpeppar.
- Ta plåten ur ugnen. Lägg över zucchini, paprika och rödlök på plåten. Blanda runt ordentligt och skjut grönsakerna åt sidan för att göra plats för laxen i mitten av plåten.
- Lägg laxen över på plåten med skinnsidan nedåt. Smörj in laxen med en skvätt olivolja. Krydda laxen med salt, svartpeppar, paprikapulver, vitlökspulver och cayennepeppar.
- Ställ plåten mitt i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills laxen visar en innertemperatur på 54-56 grader vid den tjockaste delen.
- Servera med vitlöksmajonnäs eller annan valfri sås och gärna med fänkålsdillen.
Senaste kommentarer