Bagels
Ett mycket gott bröd som både kokas och gräddas i ugn. I USA är brödet vanligt, det äts både till frukost och lunch. Påläggen kan varieras och det är bara fantasin som sätter gränser. Även toppingen kan varieras allt från sesamfrön i olika färger, vallmofrön, ost och bagelkrydda. Det är en kryddmix som finns att köpa i vissa butiker men även på nätet.

Print

Bagels

Ett populärt bröd som äts mycket i bland annat USA både till frukost och lunch med många olika typer av pålägg. Brödet kokas först och gräddas sedan i ung och får en härlig konsistens.
Course brunch, Frukost, Lunch
Cuisine bröd
Keyword bagel, bagel recept, bagels recept, bröd, brödrecept, recept på bröd
Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
Jästid 1 hour 30 minutes
Total Time 3 hours
Servings 12 st
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung eller sirap
  • 1 msk salt
  • 13 dl vetemjöl special
  • 1 st ägg till pensling

Topping förslag

  • sesamfrön i olika färger
  • vallmofrön
  • ost och oregano

Instructions

  • Smula jästen ner i en bunke.
  • Häll över vatten och lös upp jästen.
    Notis: vattnet ska inte värmas till 37 grader.
  • Rör ner olja och honung/sirap.
  • Blanda mjölet med saltet.
  • Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  • Ta fram en ny bunke och olja in den lite lätt. Forma degen till en boll och lägg över i den inoljade bunken. Täck över bunken med bakduk eller platsfolie och låt jäsa till dubbel storlek ungefär 60 minuter.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bord. Dela degen i 12 bitar. Rulla bitarna till bollar. Placera bollarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Koka upp 2 liter vatten.
  • Innan kokningen av bröden. Tryck ett hål igenom mitten av degbollarna med hjälp av tummarna. Snurra brödet runt pekfingrarna för att töja ut till ett lagom stort hål.
  • Koka bröden ca 2 minuter på varje sida. Lyft upp bröden med en hålslev och lägg dem på ett galler eller en ren handduk.
  • Lägg de kokta bröden på bakplåtar med bakplåtspapper. Pensla bröden med ägg och toppa med valfria toppings.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i ca 18-20 minuter.
  • Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.
  • Bröd som inte ska ätas direkt kan med fördel frysas in direkt efter att de kallnat. Detta för att behålla konsistens.
css.php