Bagels
Ett mycket gott bröd som både kokas och gräddas i ugn. I USA är brödet vanligt, det äts både till frukost och lunch. Påläggen kan varieras och det är bara fantasin som sätter gränser. Även toppingen kan varieras allt från sesamfrön i olika färger, vallmofrön, ost och bagelkrydda. Det är en kryddmix som finns att köpa i vissa butiker men även på nätet.
Bagels
Ett populärt bröd som äts mycket i bland annat USA både till frukost och lunch med många olika typer av pålägg. Brödet kokas först och gräddas sedan i ung och får en härlig konsistens.
Servings 12 st
Ingredients
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung eller sirap
- 1 msk salt
- 13 dl vetemjöl special
- 1 st ägg till pensling
Topping förslag
- sesamfrön i olika färger
- vallmofrön
- ost och oregano
Instructions
- Smula jästen ner i en bunke.
- Häll över vatten och lös upp jästen. Notis: vattnet ska inte värmas till 37 grader.
- Rör ner olja och honung/sirap.
- Blanda mjölet med saltet.
- Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
- Ta fram en ny bunke och olja in den lite lätt. Forma degen till en boll och lägg över i den inoljade bunken. Täck över bunken med bakduk eller platsfolie och låt jäsa till dubbel storlek ungefär 60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bord. Dela degen i 12 bitar. Rulla bitarna till bollar. Placera bollarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka upp 2 liter vatten.
- Innan kokningen av bröden. Tryck ett hål igenom mitten av degbollarna med hjälp av tummarna. Snurra brödet runt pekfingrarna för att töja ut till ett lagom stort hål.
- Koka bröden ca 2 minuter på varje sida. Lyft upp bröden med en hålslev och lägg dem på ett galler eller en ren handduk.
- Lägg de kokta bröden på bakplåtar med bakplåtspapper. Pensla bröden med ägg och toppa med valfria toppings.
- Grädda bröden mitt i ugnen i ca 18-20 minuter.
- Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.
- Bröd som inte ska ätas direkt kan med fördel frysas in direkt efter att de kallnat. Detta för att behålla konsistens.
Senaste kommentarer