Banankaka
Har man övermogna bananer hemma så kan man baka den här härliga banankakan. Vi ska erkänna att vi ibland köper hem bananer som får ligga ett tag just för att de ska bli övermogna så man kan baka denna kaka. Den är så himla god tycker vi och passar perfekt till eftermiddagskaffet eller som kvällsfika till en kopp te.
Till detta recept kan du använda mellan 2-4 st bananer. Skillnaden är att använder du 3 eller 4 bananer får kakan mer banansmak och blir något saftigare. Kakan blir även saftig med 2 bananer.
Banankaka
En riktigt god och saftig banankaka. Till detta recept kan du använda mellan 2-4 st bananer. Skillnaden är att använder du 3 eller 4 bananer får kakan mer banansmak och blir något saftigare. Kakan blir även saftig med 2 bananer.
Servings 10 bitar
Ingredients
- 2-4 st mogna bananer
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 2 st ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ tsk salt
Instructions
- Ställ ugnen på 200 grader.
- Bröa en brödform som rymmer 1 ½ liter.
- Skala och mosa bananer med en gaffel.
- Vispa smör och socker poröst med hjälp av en elvisp.
- Vispa kraftigt ner ett ägg i taget.
- Blanda ner de mosade banerna.
- Blanda samman alla torra ingredienser i en separat bunke. Sikta ner i banansmeten. Vänd ihop till en slät smet.
- Häll smeten i formen.
- Ställ kakan mitt i ugnen i ca 40-50 minuter. Kakan ska inte vara kladdig när du sticker ner en provsticka.
- Ta ut och låt kakan svalna.
- Förvara kakan i en tätsluten burk. Kakan håller sig i några dagar. Den går även bra att frysa in.
Jag har inte bakat kakan än men måste berömma själva receptet. Det är så pedagogiskt och bra skrivet! Jag är trött på recept där det plötsligt står ungefär ”rör ner den hackade löken” eller ”häll smeten i den smorda och bröade formen’ utan att det har stått tidigare att löken skulle hackas eller formen smöras och bröas.
Jag minns särskilt en gång när mina barn, ca 12 och 9 då, skulle baka utan min hjälp. Det var en kokbok med värdelöst skrivna recept! För mej som är van att baka räckte det i princip med att titta på ingredienserna. Men om jag hade läst igenom receptet innan skulle jag ha skrivit om det… Det blev inte ens pannkaka den gången. Jag frös in det som gick att rädda av smeten och tänkte baka färdigt kakan en annan gång. Och barnen fick glass.
Tack för din kommentar. Förstår precis cad du menar. Det är inte roligt med dåligt skrivna recept. Vi försöker skriva så pedagogiskt som möjligt och försöker bli bättre på det när vi publicerar nya recept. Alla recept är inte perfekta på denna sida då vi startade denna sida 2018 men från 2021 och idag försöker vi skriva välskriven recept och många recept från hösten 2023 finns det också en Youtubevideo till också om man vill konkret se hur man går tillväga.
Ha en fin dag
Mvh
Elina
Jag har bakat kakan så många gånger… så himla god 😋.Rekommenderar starkt med 4 bananer då kakan har mer smak av banan. Tack för en så bra recept. 🩷