Banankaka
Har man övermogna bananer hemma så kan man baka den här härliga banankakan. Vi ska erkänna att vi ibland köper hem bananer som får ligga ett tag just för att de ska bli övermogna så man kan baka denna kaka. Den är så himla god tycker vi och passar perfekt till eftermiddagskaffet eller som kvällsfika till en kopp te.

Till detta recept kan du använda mellan 2-4 st bananer. Skillnaden är att använder du 3 eller 4 bananer får kakan mer banansmak och blir något saftigare. Kakan blir även saftig med 2 bananer.

Print

Banankaka

En riktigt god och saftig banankaka.
Till detta recept kan du använda mellan 2-4 st bananer. Skillnaden är att använder du 3 eller 4 bananer får kakan mer banansmak och blir något saftigare. Kakan blir även saftig med 2 bananer.
Course Bakverk, Fika
Cuisine Bakverk, fika
Keyword banankaka, banankaka med choklad, banankaka recept, chokladig banankaka, enkel banankaka, recept med banan, vad kan man göra med övermogna bananer
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour
Servings 10 bitar
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 2-4 st mogna bananer
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt

Instructions

  • Ställ ugnen på 200 grader.
  • Bröa en brödform som rymmer 1 ½ liter.
  • Skala och mosa bananer med en gaffel.
  • Vispa smör och socker poröst med hjälp av en elvisp.
  • Vispa kraftigt ner ett ägg i taget.
  • Blanda ner de mosade banerna.
  • Blanda samman alla torra ingredienser i en separat bunke. Sikta ner i banansmeten. Vänd ihop till en slät smet.
  • Häll smeten i formen.
  • Ställ kakan mitt i ugnen i ca 40-50 minuter.
    Kakan ska inte vara kladdig när du sticker ner en provsticka.
  • Ta ut och låt kakan svalna.
  • Förvara kakan i en tätsluten burk. Kakan håller sig i några dagar. Den går även bra att frysa in.
css.php