Bananvåfflor
De här bananvåfflorna görs utan mjöl. De görs på endast mogna bananer, ägg, bakpulver och eventuellt 1 nypa salt. Konsistensen på våfflorna blir mjuka och man kan inte förvänta sig att konsistensen blir som vanliga klassiska våfflor som innehåller: mjöl, mjölk, smör och ägg.
Att tänka på när man gräddar dessa bananvåfflor
För att lyckas med gärningen behöver man tänka på några punkter:
- Använd stekfett. Pensla på både under och överdelen av våffeljärnet noga med stekfett. Fettet kommer att hindra våfflorna från att fastan i våffeljärnet. Använd även stekfett även om du har bra non-stick våffeljärn.
- Fyll inte hela våffeljärnen med smet. Fyller man för mycket kommer smeten rinna över. Smeten sväller upp direkt vid kontakt av värme då den innehåller bakpulver. Utan fyll ungefär så halva järnet är fullt med smet.
- Börja grädda en våffla på hög värme och efter ca 10-15 sekunder sänk värmen till medelvärme. Gräddar man våfflorna på för hög värme kommer de bli brända.
Bananvåfflor
Några bra saker att tänka på när man gräddar dessa våfflor:Använd stekfett. Pensla på både under och överdelen av våffeljärnet noga med stekfett. Fettet kommer att hindra våfflorna från att fastan i våffeljärnet. Använd även stekfett även om du har bra non-stick våffeljärn. Fyll inte hela våffeljärnen med smet. Fyller man för mycket kommer smeten rinna över. Smeten sväller upp direkt vid kontakt av värme då den innehåller bakpulver. Utan fyll ungefär så halva järnet är fullt med smet. Börja grädda en våffla på hög värme och efter ca 10-15 sekunder sänk värmen till medelvärme. Gräddar man våfflorna på för hög värme kommer de bli brända. Av receptet blir det ca 5-6 våfflor beroende på hur stort ens våffeljärn är.
Servings 6 st
Ingredients
- 2 st mogna bananer
- 4 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt, kan uteslutas
- stekfett till gräddning av våfflor
Instructions
- Skala bananerna och lägg i en bunke.
- Mixa bananerna med en stavmixer till en jämn smet.
- Tillsätt alla ägg. Mixa ihop med stavmixern.
- Vispa ner bakpulver och eventuellt en nypa salt.
- Hetta upp ett våffeljärn. Pensla både över och underdelen av järnet med stekfett. Upprepa detta för varje våffla. Notis: Läs gärna sammanfattningen till detta recept som ligger i början av detta receptkort. Det innehåller bra tips först lyckas med gärningen av våfflorna.
- Servera våfflorna med t.ex. grädde, sylt, färska bär eller keso.
Testade men det blev inget bra. De brändes vid. Våfflorna lossnade inte från järnet. Varför blev det fel?
Tack för din kommentar. Jag har nu både testat receptet själv, och redigerat receptet och lagt in ett nytt foto längst ner under receptet. Jag har bland annat lagt till en lista med tips för att lyckas med gräddningen och förtydligat vissa moment. Har även skrivit receptet till det nya receptkortet vi använder numera sen 2021 för våra recept. Hoppas på att receptet är tydligare nu än vad det var förr.
MVH
Elina