Belugalinsgryta
En riktigt god gryta med bas på belugalinser, fin hetta från chili och massa kryddor. Perfekt mat alla dagar i veckan.

Print

Belugalinsgryta

En smakrik linsgryta gjord på belugalinser.
Course Huvudrätt
Cuisine vegetariskt
Keyword beluga linser, belugalinsgryta, gryta på beluga linser, linsgryta
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour
Servings 4 portioner
Author Elina & Mickes Mat

Ingredients

  • 250 g belugalinser/svarta linser
  • 2 msk olivolja
  • 1 st stor gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chili
  • 1 ½ tsk kummin, hela frön
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen koriander
  • 250 g baby plommontomater
  • 1 msk tahini
  • 2 ½ msk japansk soja
  • 400 ml kokosmjölk

Till servering

  • kokt ris
  • färsk hackad koriander
  • limeklyftor

Instructions

  • Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Sila av och ställ åt sidan.
  • Skala lök och vitlök. Hacka lök, vitlök och chili.
  • Mortla kumminfröna och mät upp alla kryddor.
  • Dela tomaterna.
  • Hetta upp en gryta med olja till medeltemperatur. Fräs gullöken mjuk utan att den tar färg i ca 5 minuter.
  • Tillsätt vitlök och chili och fräs i ca 2 minuter.
  • Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare 1 minut.
  • Lägg i tomaterna fräs i 1 minut.
  • Tillsätt tahini, soja och kokosmjölk. Koka upp och låt grytan sjuda i ca 5 minuter.
  • Lägg i linserna och låt grytan sjuda yterligare 5 minuter.
  • Servera med ris, färsk koriander och limeklyftor.
css.php