Belugalinsgryta
En riktigt god gryta med bas på belugalinser, fin hetta från chili och massa kryddor. Perfekt mat alla dagar i veckan.

Belugalinsgryta
En smakrik linsgryta gjord på belugalinser.
Servings 4 portioner
Ingredients
- 250 g belugalinser/svarta linser
- 2 msk olivolja
- 1 st stor gul lök
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st röd chili
- 1 ½ tsk kummin, hela frön
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen koriander
- 250 g baby plommontomater
- 1 msk tahini
- 2 ½ msk japansk soja
- 400 ml kokosmjölk
Till servering
- kokt ris
- färsk hackad koriander
- limeklyftor
Instructions
- Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Sila av och ställ åt sidan.
- Skala lök och vitlök. Hacka lök, vitlök och chili.
- Mortla kumminfröna och mät upp alla kryddor.
- Dela tomaterna.
- Hetta upp en gryta med olja till medeltemperatur. Fräs gullöken mjuk utan att den tar färg i ca 5 minuter.
- Tillsätt vitlök och chili och fräs i ca 2 minuter.
- Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare 1 minut.
- Lägg i tomaterna fräs i 1 minut.
- Tillsätt tahini, soja och kokosmjölk. Koka upp och låt grytan sjuda i ca 5 minuter.
- Lägg i linserna och låt grytan sjuda yterligare 5 minuter.
- Servera med ris, färsk koriander och limeklyftor.
Supergott! Och perfekt för matlådor.