Belugalinsgryta
En riktigt god gryta med bas på belugalinser, fin hetta från chili och massa kryddor. Perfekt mat alla dagar i veckan.

Skriv ut

Belugalinsgryta

En smakrik linsgryta gjord på belugalinser.
Måltid Huvudrätt
Kök vegetariskt
Keyword beluga linser, belugalinsgryta, gryta på beluga linser, linsgryta
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 4 portioner
Författare Elina & Mickes Mat

Ingredienser

  • 250 g belugalinser/svarta linser
  • 2 msk olivolja
  • 1 st stor gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chili
  • 1 ½ tsk kummin, hela frön
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen koriander
  • 250 g baby plommontomater
  • 1 msk tahini
  • 2 ½ msk japansk soja
  • 400 ml kokosmjölk

Till servering

  • kokt ris
  • färsk hackad koriander
  • limeklyftor

Instruktioner

  • Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Sila av och ställ åt sidan.
  • Skala lök och vitlök. Hacka lök, vitlök och chili.
  • Mortla kumminfröna och mät upp alla kryddor.
  • Dela tomaterna.
  • Hetta upp en gryta med olja till medeltemperatur. Fräs gullöken mjuk utan att den tar färg i ca 5 minuter.
  • Tillsätt vitlök och chili och fräs i ca 2 minuter.
  • Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare 1 minut.
  • Lägg i tomaterna fräs i 1 minut.
  • Tillsätt tahini, soja och kokosmjölk. Koka upp och låt grytan sjuda i ca 5 minuter.
  • Lägg i linserna och låt grytan sjuda yterligare 5 minuter.
  • Servera med ris, färsk koriander och limeklyftor.
css.php