Carbonara på egen pasta
3 portioner
Tid: över 60 minuter

Pastadeg 
ca 250 g Tipo-00 mjöl 
2 ägg + 1 äggula 
1/2 tsk salt 
1 msk olivolja 

Carbonara
1/2 msk svartpepparkorn
160 g pancetta
1-2 finhackade vitlöksklyftor
2 ägg + 1 äggula
3-4 dl finriven peccorino
pastavatten från pastakoket
olivolja till stekning

Pastadeg
Placera mjölet på en bänk och forma en grop i mitten. Vispa upp äggen lite lätt i en skål tillsammans med salt och olivolja. Häll ner äggen i gropen. Arbeta sakta in mjölet från insidan av gropen med en gaffel, tills äggen inte rinner längre. Använd sedan båda händerna för att föra resten av mjölet över äggblandningen. Knåda snabbt ihop till en deg. Fortsätt att knåda degen tills den känns mjuk men inte klibbig. Det ska vara en smidig deg. Plasta in degen med plastfolie och ställ den i kylen i ca 30 minuter.

Kavla ut pastadegen med hjälp av en pastamaskin. Börja med att mata in degen i maskinen med grövsta inställningen. Minska sedan avstånden mellan valsarna med ett steg i taget. Kör igenom degen 2 gånger per inställning ner till den lägsta inställningen på pastamaskinen. Kör sedan pastadegen genom spaghettivalsarna. Mjöla spaghettin väl och gör 3-4 pastanystor. Viktigt att mjöla spaghettin så pastan inte klibbar ihop.

Carbonara
Rosta svartpepparkornen i en torr stekpanna. Mortla sedan de rostade pepparkornen. Sila sedan de malda pepparkornen genom en finmaskig sil. De som fastnar i silen ska inte användas. Ställ pepparn åt sidan.
Vispa upp ägg + äggula i en skål. Blanda ner 2 dl av peccorinon i äggen.

Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek panchettan. Lägg i vitlöken efter någon minut och fortsätt fräsa tills panetten fått fin färg. Koka pastan i välsaltat pastavatten i ca 2 minuter. Använd en pastatång och lyft över pastan i stekpannan och blanda väl. Tillsätt den mortlade pepparn och blanda ner i pastan. Lyft stekpannan från värmen och låt svalna i ca 2 minuter innan äggen tillsätts. Efter 2 minuter blanda ner äggen och lite av vattnet från pastakoket och blanda väl. Servera carobonaran med peccorino.

css.php