Chocolate chip cookies
Kakor är ju bara för gott. Speciellt chocolate chip cookies, vi bar älskar dessa kakor.
Hur får man till sina chocolate chip cookies?
Det finns flera metoder där ute över hur man kan göra sina kakor. Den metoden vi gillar att använda är en så kallad vispmetod. Där först smöret ska värmas ordentligt så det ”kokar”. Det kokande smöret hälls över sockret och sen med hjälp av en visp, vispar man 30 sekunder och låter det vila ca 1-2 minuter. Denna metod upprepar man totalt tre gånger.
Varför denna metod? Vad bidrar den med?
Denna metod bidrar till att sockret börjar lösas upp vilket är en nyckel till en lyckad karamellisering när kakorna sen gräddas i ugnen.
Bakning är handlar mycket om kemi och en ökad förståelse för kemin inom bakning leder till bättre resultat.
Vad är karamellisering?
Enkelt förklarat är karamellisering sönderdelning av sockerkristaller. Karamellisering sker vid en temperatur på 165 grader och mer. Ju högre temperaturen är desto högre grad av karamellisering sker.
Bakning handlar generellt om att få till en bra karamellisering oavsett om det är sockerkaka, kladdkaka eller chocolate chip cookies man bakar. Men i vissa typer av bakverk är karamelliseringen en större faktor till att få ett lyckat bakverk som chocoalte chip cookies.
Så genom att vispa sockret tillsammans med det varma smöret tre gånger, löser man upp sockerkristaller. Man ser att sockerkristallerna löses upp genom att ett lager av vätska lägger sig över sockerkristallerna som inte löst upp. Målet är att en stor del av sockerkristallerna ska lösas upp. Kakor som chocolate chip cookies gräddas i ugnen en kort tid och på den korta tiden hinner inte ugnen karamelliserad allt socker. Så denna metod är en hjälp på vägen för att majoritet av sockerkristallerna ska hinna karamelliseras.
Oftast känner man när man tuggar i kakan om allt socker hunnit karamelliserad sig eller inte. Knastrar en tugga av en kaka med grusliknande eller kristalliknande konsistens är det ett gott tecken på att sockret inte hunnit karamelliserad sig.
Målet med vispmetoden är att så få hela sockerkristaller ska finnas i den färdiga kakan. Mer om det finns i Youtube videon länkad här nedanför. I videon tar jag (Elina) även upp om vad som är skillnad mellan brun farinsocker och brun farin strö? Hur olika gräddningstider påverkar slutresultat m.m.
Chocolate chip cookies
Ingredients
- 175 g smör
- 1 ½ dl brun farinsocker
- 1 ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- ½ tsk salt
- 150 g chokladknappar både mörka- och mjölkchokladknappar går bra.
- flingsalt till topping (kan uteslutas)
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret. Smöret ska "koka".
- Tillsätt brun farinsocker, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Häll över det varma smälta smöret. Vispa va 30 sekunder. Låt stå 1-2 minuter. Vispa i 30 sekunder och låt stå yterligggare 1-2 minuter. Denna process görs för att sockerkristallerna ska lösas upp.
- Tillsätt ägget och vispa ihop.
- Blanda samman de torra ingredienserna.
- Sikta ner hälften av de torra ingredienserna. Vänd ihop till en slät smet med en slickepott. Sikta sedan ner resterande torra ingredienserna och vänd ihop till en kaksmet. Om kaksmeten är varm, låt kaksmeten svalna. Detta för att chokladknapparna inte ska smälta.
- När smeten är avsvalnad vänd ner chokladknapparna.
- Forma smeten till ungefär 20 st kakor och lägg över på en ugnsplåt med bakplåtspapper. För sälta toppa kakorna med en nypa flingsalt. Tips, använd gärna en glasskopa till hjälp när du formar kakorna.
- Grädda kakorna i ca 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna på plåten. 10 minuter gräddning kommer ge spröda kanter och seg mitten medan 8 minuter kommer även ge spröda kanter men en segare/mjukare mittendel.
Senaste kommentarer