Chokladtårta med ganache
En god och ganska lättbakad chokladkaka som toppas med ganache. Chokladkakan med ganache går bra att servera som den är. Har man lust att göra den extra fin kan man dekorera den t.ex. med färska bär, strössel eller varför inte med chokladhjärtan som på bilden nedan.
Chokladkaka med ganache
En härlig chokladkaka som toppas med ganache.
Servings 8 bitar
Ingredients
Chokladkaka
- 150 g smör + 1 klick till att smörja formen
- 2 dl strösocker
- 2 st ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Ganache
- 100 g choklad med kakaohalt på 55%
- 1 dl grädde
Garnering förslag
- chokladhjärtan
- färska bär
- strössel
Till servering
- vispgrädde (går även bra att servera utan)
Instructions
Chokladkaka
- Ta fram en form med löstagbara kanter (20 cm). Lägg bakplåtspapper i botten av formen och smörj in kanterna med smör.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen och rör ner sockret. Låt stå tills det svalnat något.
- I en bunke blanda samman vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Ställ åt sidan.
- Knäck äggen i en bunke. Häll över det avsvalnade smör- och sockerblandning och blanda kraftigt samman.
- Sikta över de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt kakan svalna.
Ganache
- Hacka chokladen och lägg över i en värmetålig bunke.
- Häll ner grädden i en kastrull och koka upp. När grädden kokar, ta bort från plattan och häll över chokladen. Blanda samman till en len ganache.
- Lägg chokladkakan på ett serveringsfat-
- Bre ganachen över chokladkakan och dekorera med valfria tillbehör (kakan måste inte dekoreras). Servera den som den är eller tillsammans med vispad grädde.
- Tänktvärt: Kakan är som godast när den är nygjord och serveras i rumstemperatur. Då är kakan saftig och ganachen är len och mjuk. Ska kakan serveras en annan dag? Förvara kakan i kylen utan någon dekorering. Tänk bara på att ta ut kakan i tid innan servering, någon timme innan. I kylen stelnar kakan och ganachen. Dekorera kakan när ganchen mjuknat. Om man inte hinner ta ut kakan i tid innan servering kan man alltid köra uppskurna kakbitar i mikron i ca 20-30 sekunder. Då blir både kakan och ganachen mjuk. Dekorera sedan bitarna med valfria tillbehör.
Senaste kommentarer