Chokladsockerkaka
Mycket god och saftig chokladsockerkaka. Lätt att baka som passar perfekt till eftermiddagskaffet. Kakan går utmärkt att frysa in.

Sugen på vanlig sockerkaka också? Klicka här så öppnas en ny flik med recept på klassisk sockerkaka. Det inlägget innehåller även bra tips som är bra att tänka på när man bakar kakor som sockerkaka, chokladsockerkaka m.m.

Skriv ut

Chokladsockerkaka

Saftig och lättbakat sockerkaka
Måltid Fika, kaka
Kök Bakverk, fika, mjuka kakor
Keyword chokladkaka, chokladkaka recept, chokladsockerkaka, chokladsockerkaka recept, saftig chokladkaka, sockerkaka med choklad, sockerkaka med kakao
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Portioner 1 kaka
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 2 st strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
  • Smörj in och bröa en sockerkaksform.
  • Smält smöret. Tillsätt mjölken och ställ åt sidan.
  • Blanda samman de torra ingredienserna noggrant. Sikta igenom en finmaskig sil ner i en egen bunke, ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Det tar ca 5 minuter att få det riktigt vitt och fluffigt.
  • Tillsätt mjölk och smörblandningen och sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Vänd ihop smeten försiktigt med en slickepott. Se till att vända ordentligt så inga mjölfickor finns kvar i smeten.
  • Häll smeten i sockerkaksformen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Kakan är klar när inga smulor fastnar på en provsticka/tandpetare alternativt när innertemperaturen är 96-98 grader.
  • Ta ut kakan och låt svalna i 10 minuter. Stjälp upp sockerkakan på ett fat och låt svalna helt under formen.
  • Förvara sockerkakan under sockerkaksformen i rumstemperatur. Lägg gärna en ren kökshandduk över formen. Sockerkakan kommer att hålla sin saftighet i ca 2-4 dagar. 
    Går jättebra att frysa in.
css.php