Cookies med vit choklad och tranbär – härlig kontrast mellan sött och surt

De här kakorna är magiskt goda. Vit choklad och tranbär är en riktigt grym kombination där den söta vita chokladen möter det sura tranbäret som handen i handsken. En ny favorit kaka här hemma.

Var finns tranbär?
Tranbär växer vid strandmyrar nära träsk och sjöar. Det här är ett bär vi verkligen använder för lite av. Vilket egentligen är konstigt då det växer här i Sverige i nästan hela landet dessutom. Mina föräldrar (Elinas) brukar plocka tranbär så vi brukar få våra tranbär från dom. Om man inte vill plocka sina egna brukar det finnas att köpa i t.ex. större matbutiker både som torkade och i frysdisken. I detta recept rekommenderar vi de frysta tranbären då det ger bäst resultat på kakorna.

Att använda tranbär i bakverk är en favorit och vi har planer på att ta fram en del recept med tranbär hit till hemsidan. Tranbäret är lika mångsidig bär som lingon. Det går att sylta, safta, baka och använda det i matlagningen precis som lingon.

 Cookies med vit choklad och tranbär
cookies med vit choklad och tranbär
Skriv ut

Cookies med vit choklad och tranbär

De här kakorna är riktigt goda.
Måltid adventsfika, bakning, kakor
Kök bakning, kakor
Keyword chocolate chip cookies med vit choklad, cookies med vit choklad och tranbär, kakor med tranbär, kakor med vit choklad, kakor med vit choklad och tranbär
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 12 minuter
Total tid 32 minuter
Portioner 20 st
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 1 ½ dl brun farinsocker
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 150 g chokladknappar, vit choklad
  • 2 ½ – 3 dl frysta tranbär

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smält smöret.
  • Tillsätt brun farinsocker, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Häll över det varma smälta smöret. Vispa tills en del av sockerkristallerna har löst upp.
  • Tillsätt ägget och vispa ihop till en glansig smet.
  • Blanda samman de torra ingredienserna.
  • Sikta ner hälften av de torra ingredienserna. Vänd ihop till en slät smet med en slickepott. Sikta sedan ner resterande torra ingredienserna och vänd ihop till en kaksmet. 
    Om kaksmeten är varm, låt kaksmeten svalna. Detta för att chokladknapparna inte ska smälta.
  • Vänd ner chokladknappar och tranbär.
  • Forma smeten till ungefär 20 st kakor och lägg över på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
    Tips, använd gärna en glasskopa till hjälp när du formar kakorna.
  • Grädda kakorna i ca 10-13 minuter.
    10 minuter ger mer spröda kanter men ganska mjuk mitten.
    Medan 12-13 minuter gör kakorna mer spröda även mot mitten av kakan.
  • Ta ut och låt kakorna svalna på plåten.
  • Förvara kakorna i en tätsluten burk.
    Kakorna går även att frysta. Men det man ska vara medveten om är att kakorna tenderar att bli mer mjuka efter att te tinas.
Cookies med vit choklad och tranbär
css.php