Coq au vin
En fransk rätt som egentligen görs på ungtupp. Eftersom ungtupp är svårt att få tag på använder vi kycklinglårfilé istället. En riktigt smakrik och mustig kycklinggryta som passar perfekt att servera på en middagsbjudning.
Coq au vin
Fransk gryta med tupp i vin. Eftersom tupp är svårt att få tag på använder vi kycklinglårfilé.
Portioner 6 portioner
Ingredienser
- 1 kg kycklinglårfilé
- 150 g rökt sidfläsk
- 2 st schalottenlök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st morötter
- 1 st purjolök
- 250 g champinjoner
- smör eller olja till stekning
- 1 msk tomatpuré
- 1 ½ tesk torkad timjan
- 2 msk kycklingfond
- 4 dl rött vin
- ca ½ dl vatten
- 4 st lagerblad
- salt
- svartpeppar
- maizena till redning
- persilja till servering
Instruktioner
- Skär kycklinglårfilé och sidfläsk i bitar.
- Skala schalottenlök, vitlök och morot. Skär lök och hacka vitlök. Skär morötter i bitar.
- Ansa och grovstrimla purjolöken.
- Skär champinjoner i kvartar.
- Hetta upp en gryta med stekfett. Bryn kyckling i omgångar. Lägg brynta kycklingen på ett fat och ställ åt sidan.
- I samma gryta stek schalottenlök tills den mjuknat något. Tillsätt vitlök, purjolök, sidfläsk, morötter och champinjoner. Stek i några minuter. Tillsätt tomatpuré och torkad timjan, stek ytterligare ca 2 minuter.
- Lägg tillbaka kycklingen i grytan. Häll på med vin, vatten och fond. Lägg i lagerbladen. Koka upp och sänk värmen. Låt grytan sjuda under lock i ca 25-30 minuter.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Red grytan mot slutet av koktiden med maizena till önskad tjocklek.
- Innan servering strö över persilja.
- Servera grytan gärna med potatispuré.
Senaste kommentarer