Coq au vin
ca 6 portioner
Tillagningstid över 60 minuter

1 kg kycklinglårfilé
150 g rökt sidfläsk
2 morötter
1 purjolök
2 schalottenlökar
3-4 vitlöksklyftor
250 g färska champinjoner
2 msk kycklingfond
1 1/2 tsk torkad timjan
4 dl rött vin
ca 1 1/2 dl vatten
4 lagerblad
smör eller olja till stekning
maizena till redning
persilja

Skär kycklinglårfiléerna och sidfläsket i bitar. Skala och skär moroten i bitar. Grovstrimla purjolöken och skala och hacka löken och vitlöken. Skär champinjonerna i kvartar. Bryn kycklingen i omgångar. Lägg över den brynta kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten, tillsätt fond, lagerblad och timjan och låt kycklingen sjuda under lock i ca 5 minuter. Fräs morötter i ca 2 minuter, tillsätt sedan fläsk, schalottenlök, purjolök, vitlök och svamp och fräs ytterligare i några minuter. Lägg fräset i grytan. Smaka av med salt och peppar och låt grytan sjuda på svagt värme i ca 15 minuter. Red av grytan med maizenaredning och låt sjuda i någon minut till. Strö över persilja innan servering.

Servera med potatispuré, ris eller kokt potatis

css.php