Engelska scones
Det som skiljer engelska scones mot de svenska är att de engelska stansas ut med kakmått samt att i England använder man så kallat kakmjöl som är ett fint vetemjöl med bakpulver i. I vårt recept använder vi vanligt mjöl men tillsätter bakpulver. Servera gärna med färskost och sylt.
Engelska scones
Härligt goda och fluffiga scones. Av receptet får man ut mellan ca 8-9 st scones.
Servings 8 st
Ingredients
- 450 g vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- ½ tsk bikarbonat
- 1 nypa salt
- 150 g rumsvarmt smör i kuber
- 4 msk strösocker
- 1 st ägg
- 1 ⅓ dl filmjölk
Pensling
- 1 st ägg
- 1 skvätt mjölk
Instructions
- Sätt ugnen på 220 grader, över-och undervärme.
- Sikta vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt ner i en bunke.
- Lägg i smöret i bunken och nyp ihop till en smulig massa.
- Blanda ner strösocker. Skjut undan mjölet åt sidorna så en grop i mitten bildas.
- I en separat bunke tillsätt ägg och filmjölk. Blanda samman.
- Häll filmjölksblandningen i gropen. Arbeta ihop degen med hjälp av en slickepott och knåda sedan ihop degen lite lätt. Men överarbeta inte degen.
- Lägg degen på ett lätt mjölat bord. Platta ut degen tills den är 2-3 cm tjock.
- Stansa ut scones med kakstansare (ca 7 cm i diameter) och lägg sconesen på en bakplåt med bakplåtspapper. För ihop degen och platta ut och stansa ut scones igen. Återupprepa tills degen tar slut.
- Blanda samman ägg och mjölk och pensla sconesen.
- Ställ sconesen mitt i ugnen i ca 13-15 minuter.
- Ta ut ur ugnen och servera med t.ex. färskost, sylt, färska bär eller smör.
- Sconesen går bra att frysa in.
Senaste kommentarer